АУТО-тјунинг стајлинг сезона у Србији отворена је 21. априла у Параћину првом изложбом преправљених аутомобила из петнаестак ауто-клубова из Србије, Мађарске, Македоније, Хрватске, БиХ и Бугарске. Атрактивни четвороточкаши су преплавили простор некадашње касарне, бројни посетиоци могли су да сазнају шта је тјунинг у свету аутомобилизма, а жири је оцењивао учеснике у више дисциплина, па је скуп завршен проглашењем победника и доделом награда.

Прочитајте још: "Фића" љубав и породична срећа

- Тјунирани аутомобили су преправљена возила, промењених крактеристика, како по изгледу унутра и споља, тако и квалитативно - прерада или замена мотора, вуче и све то власника може да кошта и до 100.000 евра, али ми се из параћинског ауто-клуба усклађујемо са својим могућностима. Тјунинг је у Србији још непознаница, али има све више заљубљеника. У Параћину смо имали изложбу и такмичење у тјунинг стајлингу и ДБ озвучењу. То је први скуп на ауто - тјунинг сцени ове године у Србији, чиме смо отворили сезону - каже Бојан Марковић, председник параћинског Ауто-клуба "Fast Creu Gentlemans", који је организатор догађаја.

Прочитајте још: Сусрет олдтајмера у Сомбору

Према његовим речима, тјунинг стајлинг догађања биће током године у Земуну, Инђији, Суботици, Нишу, Крагујевцу, Прокупљу", а има и драфт манифестација. То су трке преправљених аутомобила, са промењеним или дорађеним мотором, задњом вучом. Први такав догађај следи у Чачку и то је "Српски драфт шампионат".

Један од такмичара, Никола Момировић, објашњавајући да је из Пожаревца, наводи да је тамошњи клуб основан тек пре две и по године. Он се лично бави тјунингом десетак година. У Параћин је дошао возилом "корса Б".

- Моја "корса" је са петора врата, у принципу овакав фабрички ауто не постоји. Прерађено је све на њој, мада по спољашњем изгледу ништа, само сам је префарбао у БМВ боју. Међутим, мотор је промењен. Био је дизел, а сад бензинац, и цела унутрашњост пресвучена у кожу. Много пара сам уложио, досад око 10.000 евра, а има посла још за 1.000, прича Момировић, који "корсу" није купио нову. У овим преправкама, наглашава - нема границе.

Сунчани дан привукао је у касарну, ван града, велики број посетилаца, а за пешаке улаз је био бесплатан. Они су са знатижељом разгледали необичне аутомобиле, а многи су учествовали и у забави и играма за публику, попут вучења конопца и гурања аутомобила. На крају је уприличен и избор за мис, уз учешће заинтересованих девојака.

ЛАСКАВО ПРИЗНАЊЕ

ПАРАЋИНСКИ Ауто-клуб "Gast Creu Gentlemans" формиран је тек пре две године и већ је међу познатијим у Србији. Прву изложбу организовали су на полигону за будуће возаче пре две године, а већ 2018. имали су 300 такмичарских аутомобила, због чега су понели ласкаво признање најбољег скупа те врсте у Србији. У недељу, број учесника био је скоро дуплиран.