ДРЖАВА је потпуно реконструисала чувени ресторан "Кур салон", који је сада у сјају у ком никад није био, чиме га је сачувала од пропадања, уступањем на газдовање Специјалној болници "Бања Ковиљача", а 15. маја, ове године понудиће на продају хотеле "Подриње" и "Гучево", који су били у саставу ХТП "Бања Ковиљача".

Прочитајте још: Преминуо вишегодишњи директор ХТП "Бања Ковиљача" Младен Милутиновић

Дејан Сталовић, градски менаџер у Лозници, каже да је локална власт у току са продајом имовине тог некадашњег друштвеног, а потом подржављеног предузећа. За "Подриње", које има 4.700 квадрата, почетна цена је 52,8 милиона динара. "Гучево", има 2.300 квадрата, и почетна цена је 18,6 милиона динара. Оба хотела, од којих је "Подриње" у много бољем стању, налазе се на одличним локацијама, што ће, наравно, бити важно за будуће власнике.

Градоначелник Лознице, Видоје Петровић, очекује да ће ови хотели привући инвеститоре, који имају не само новац, већ вољу, жељу да ваљано раде и остваре профит за себе, али и бољитак за читав крај. Локална власт је, по његовим речима, учинила све што је било потребно, у њеној надлежности, да се реше имовинско-правни односи који су били компликовани и "кочили" су приватизацију, али и рад ХТП "Бања Ковиљача" још од 2002. године.

Прочитајте још: АНА БРНАБИЋ У БАЊИ КОВИЉАЧИ: Отварање "Кур салона" (ФОТО)

ХТП "Бања Ковиљача" у стечају је од 2014. године. Од 2011. године је било подржављено предузеће. Држава је, на иницијативу града, дала новац за уређење дела хотела "Подриња", захваљујући чему је био у прилици да прима најпробирљивије госте и сачува се од пропадања. Локална власт је, док је год било могуће, помагала ово предузеће, које је, својевремено, дало виле "Ковиљача" и "Босна" за збрињавање избеглица.

Дипломирани економиста Младен Милутиновић, који је био претпоследњи директор овог предузећа, борио се као лав, са сарадницима, да фирма не оде у стечај, да сачува имовину предузећа, што је и успео у великој мери, док су слични објекти широм Србије отишли давно пошто зашто.

РУШЕЊЕ

ЛОКАЛНИ тајкуни и некадашњи господари власти у граду покушали су да "крчме" имовину ХТП "Бања Ковиљача" још рушењем ресторана "Блед". На скоро каубојски начин и давањем локације градитељу који је један од најпознатијих по продаји једног стана за више купаца, због чега годинама робија, уништили су део туристичког комплекса.