У КРУШЕВЦУ је отпочела екпропријација земљишта на територији града где ће проћи Моравски коридор. Првих 30 решења већ је потписано са власницима земљишта, а очекује се да само на тзв.деоници 1 будућег аутопута Појате-Прељина буде издато 2.100 решења о експропријацији.Будући аутопут,који повезује централне делове Србије са коридорима 10 и 11 један је од најзначајниијих инфраструктурних пројеката који ће се реализовати у скорије време.

Коридор ће повезивати сва већа насеља у региону - Ћићевац, Сталаћ, Крушевац, Трстеник, Врњачку Бању, Краљево и Чачак.

-Будући коридор биће дужине 110 км, састављен од три деонице- предочава Александар Сенић, директор Сектора за изградњу Коридора Србије.-У Крушевцу ће се завршити прва деонице од 27.8 км, од петље Појате до петље Крушевац-Запад. Пројектна документација је при крају, пројектант је ЦИП. По завршетку експрпријације и добијања грађевинске дозволе, моћи ћемо да отпочнемо са радом.Процењујем да ће грађевинска дозвола бити издата у наредна два месеца.

Сенић напомиње да Пореска управа за град Крушевац дала процену вредности квадратног метра пољопривредног земљишта на 200 динара, али да ће посебно бити третирани сви објекти који ће бити предмет експропријације, земљишта са засадима и парцеле грађевинском рејону. Грађевински радови би требало да трају две године.

Пројекат још увек ради ЦИП, а очекује се и избор главног извођача. Процењена вредностцелог коридора је за сада 800 милиона евра.

- Постоје преговори са две компаније, преговоре води радни тим Владе Републике Србије – износи Александар Сенић, додајући да очекује да ће главни извођач радова бити познат у скорије време. - Осим самог ауто-пута свакако ће бити регулисано корито реке Мораве. Постоје недоумице око тога на који начин одбранити аутопут и учинити га безбедним у случају поплава и нежељених ситуација.

Прочитајте још - "Моравски коридор" чека трећи квартал


Градоначелница Крушевца Јасмина Палуровић напомиње да је аутопут изузетно важан за град у привредном и развојном смислу.Додаје да се надлежном министарству прослеђују подаци о капацитетима локалне грађевинске оперативе.

-Ових дана завршићемо сву папирологију и оно што је потребно да би се земљиште и експропријација урадила за будућу трасу аутопута – износи градоначелница Јасмина Палуровић. - Ради се о две катастарске општине, КО Бивоље и КО Лазарица.Грађани ће у наредним данима потписивати експропријацију и поравњања и у наредном периоду очекујемо почетак градње.

Да је идеја о ауто-путу добра за град како би се повезао са другим деловима земље сматрају и власници експроприисаног земљишта.

-Експроприише ми се део парцеле, јер је део раније узет за постојећи пут-објашњава Радомир Милетић, власник парцеле од 7,5 ари. - Задовољан сам, потписали смо све потребне уговоре. То је укупно 140.000 за свих седам ари, а парцела је на делу где почиње постојећа стара петља.


Радомир Милетић

Прочитајте још - Моравски коридор по мери Кинеза

Биљана Михајловић која је потписала решење за 25 квадратних метара каже да је важно што ће коридор практично уклонити око 20-ак депонија.


Биљана Михајловић

-Пре 25 година ми је парцела од 81 ара експроприисано 55 ари, сада следује надокнада за 16,5 ари, а парцела ми се налази по дужини пута, постојећи пут већ пролази преко дела моје парцеле већ 20-ак година -наводи Вукоман Живковић.-Једва чекам да се то уради и среди, јер тамо је страшна депонија.


Вукоман Живковић

ПРОЈЕКАТ

НОСИЛАЦ пројекта Моравског коридора Појате-Прељина је Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре,који је поред ЈП “Путеви Србије” и инвеститор.Изградња коридора почиње управо у Крушевцу, где су се у понедељак са заинтересованим грађнима и представницима месних заједница,састали представници града и ЈП Коридори Србије.