У дому Дајане и Горана Т. Пеића у Суботици данас је весело и свечано. Са пуно љубави и радости дочекан је највећи празник, Васкрсење Христово, које ова буњевачка породица прославља по грегоријанском календару.

Док мама и тата постављају ускршњу трпезу, на којој су, традиционално, кувана шунка, кобасица, јаја и рен, петогодишњакиње Уна и Хана по бакином дворишту траже гнезда са шареним јајима и поклонима које им је зека донео.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Вучић и Гојковић: Честитка Ускрса по Грегоријанском календару

- Иако је мање еуфоричан од Божића, Ускрс је за нас велики и веома важан празник, који прослављамо у кругу породице. Посебно је радостан за децу, јер уживају у шарању јаја, а потом и у прављењу гнезда где ће им зека донети поклоне - прича нам Дајана.

Пре Ускрса, на Велики петак, када се, иначе, ништа по кући не ради, кувају се шунка и јаја, а припремљено јело носи се у суботу у цркву да се освешта.

- Све што спремимо на Велики петак, чак и со, носимо у цркву у Ђурђин. У неким домовима се то једе после поноћнице у суботу увече, а негде у недељу ујутру - додаје домаћица. - Заиста уживамо у тим данима које проводимо код моје и мужевљеве породице. Јесмо често заједно, али Ускрс има посебну важност. Многима је то једна од ретких прилика да се породица окупи.

Дајана и Горан чувају традиционалне обичаје свог народа и труде се да их пренесу на ћеркице.

- Оне су сада у фази учења шта је симболика зеца и јаја, а с временом ће научити и остало. Веома нам је важно да обичаје сачувамо од заборава, а то ћемо најбоље постићи тако што ћемо да их пренесемо деци - истиче Горан. - Брз темпо живота довео је до тога да је тешко сачувати традицију, што је разумљиво, али треба да се трудимо колико ко може.

Живот у мешовитој средини испреплетао је и обичаје и од њих направио најшароликију лепезу. На пример, украшена "цица маца" је изворни католички обичај, а сада се може наћи у готово свакој српској кући на северу Бачке.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Новац заменио ускршња јаја

- Код нас се не оставља чуваркућа и не бира победник, односно најјаче јаје, али радо одмеримо снаге у туцању јајима - закључује Дајана.


ХОЧЕВАР СЛУЖИ МИСУ У СМЕДЕРЕВУ

Београдски надбискуп Станислав Хочевар служиће данас у 10 часова ускршњу мису у Жупи рођења Св. Ивана Крститеља у Смедереву. Он је свим верницима који Ускрс славе данас честитао, и у ускршњој посланици упозорио да сва зла која су присутна у нама, међу нама и нашим друштвима, представљају плод греха, личног и колективног.