ВРАЊАНАЦ Драган Јовановић, власник старинарнице у центру града под називом "Мамуза", што је скраћеница од мали музеј, успео је да од свог хобија направи озбиљан посао и постане својеврсна градска атракција.

ГОДИНАМА рестаурира стари намештај и употребне предмете, враћајући им стари сјај. Каже да то није посао од кога човек може да се обогати, али с друге стране, ужива у сваком тренутку који проведе у рестаурацији старих предмета.

КРОЗ руке му је прошло хиљаде предмета, а иза њега су сати и сати напорног рада. И, када неки предмет од кога су сви дигли руке изложи у својој радњи у центру града и понуди га купцима, за њега то представља посебан тренутак.

Прочитајте још: Од старина Марија прави уметничка дела

- За многе људе су то само стари и неупотребљиви предмети који чаме по подрумима или таванима, за мене су то ствари које имају душу. Што је предмет старији, за мене је већи изазов - прича Драган, док нам показује стари грамофон који је управо рестаурирао и који је опет у функцији.

ГОТОВО да нема пролазника коме његова радња не привуче пажњу. Посебно је занимљива туристима који долазе у Врање.

- Чињеница је да смо постали потрошачко друштво и да су неке ствари постале доступније, па нисмо ни свесни истинских вредности неких предмета. Чак и сами власници који затраже рестаурацију често остану без текста када виде како старине поново засијају - каже Јовановић.

Стари грамофон привлачи пажњу пролазника


Он додаје да људи немају пара, те да се углавном продају ситнице - лампе, упаљачи, украси, сатови, уметничке слике и фотографије, ретки су купци који се определе за комад намештаја, али он не одустаје.

- Више је оних који доносе ствари да их продају мени него што ја продам крајњем купцу, али захваљујући интернету прави познаваоци и колекционари нађу адресу па ми се обрате - каже Јовановић.

НЕПОСРЕДНО поред продајног објекта Јовановић има и мини-радионицу у којој рестаурира старе предмете. Свашта се ту нађе и у разним комбинацијама, неке су и шаљивог типа, попут велике фотографије Јосипа Броза Тита изнад које је постављено кандило.

Детаљ из излога


Овај љубитељ старина каже да се од неких предмета тешко растаје, али да постоје ствари које су изложене али немају цену, попут старог крста из једне врањске куће који је, претпоставља се, из 18. или 19. века. Драган каже не може да процени праву вредност крста, али да би га радије поклонио неком манастиру, него га продао по некој симболичној цени.


БУВЉАЦИ

НЕИСЦРПАН извор набавке старих предмета за овог Врањанца су пијаце и бувљаци широм света. Где год путује он се прво распита о пијацама, каже да је најлепше предмете купио по багателним ценама управо на бувљацима. Стари накит, лампе, упаљачи, табакере, свећњаци и све оно што на први поглед представља више отпад него употребни предмет за Драгана је право благо.

РАДНО ВРЕМЕ


НАТПИС о радном времену, који је Драган ручно израдио и окачио на улазним вратима, постало је права интернет- атракција. Готово да нема посетиоца кога натпис није насмејао, а фотографије натписима су у великом броју дељене на друштвеним мрежама. На таблици пише да је радно време од понедељка до петка "како - кад", суботом "понекад", а недељом "никад".