ЗБОГ ниских температура, које се мере сваког дана у 7, 14 и 21 сат, руководство ЈКП "Топлана" у Лозници је одлучило да грејна сезона буде продужена тако што ће - како објашњава директор Миодраг Дишић - вентили бити отварани нарочито по подне.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Топлане убедљиво најскупље греју

- Досад нисмо имали техничко-технолошке проблеме, па су нам капацитети спремни да раде и продужено, упркос томе што нам је "Србија гас" блокирао рачун због дугова из далеке прошлости - каже Дишић, и подсећа на то да је претходна блокада трајала 157 дана, када им је са рачуна "скинуто" 39 милиона динара...

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ТОПЛО МИМО КАЛЕНДАРА: "Новосадска топлана" наставила са грејањем

Слично размишљају и у Чачку, где директор ЈКП за грејање "Чачак", Данко Ћаловић, каже да ће у приправности за продужетак сезоне бити све до 1. маја. У међувремену су, сазнајемо, комплетно реконструисане инсталације за даљинско грејање у старом градском језгру, а обављено је и прикључење објеката судова, тужилаштава и МУП.

- Ово подразумева реконструкцију и прелазак са секундарне на примарну вреловодну мрежу зграда Градске управе, Моравичког управног округа, Средње економске школе, Гимназије и установе "Коста Новаковић", те повезивање раније прикључених објеката - прецизира Ћаловић, најављујући слична решења и за Парохијски дома, Међуопштински историјски архив, Народни музеј, "Соколану", нову спортску халу...

Радијатори ће, сходно потреби, бити топли и у око 1.300 домова потрошача из Нове Вароши и Пријепоља јер ће ЈП "Енергија Златар НВ" и ЈКП "Лим" ће испоруку топлотне енергије наставити све до стабилизације временских (не)прилика.

Из "Енергије" која газдује са свих шест котларница у граду на падинама Златара греје око 58.000 квадрата стамбеног и пословног простора руководилац Зоран Ђокић поручује да енергената има довољно и да ће радити све док спољна температура буде нижа од 12 степени, а вртић и Дом здравља ће бити на посебном, приоритетном режиму - посебно у јутарњим сатима. Ове две установе, подсетимо, имају сопствене котларнице и једине се греју на пелет.

Данко Ћаловић Фото В. Илић

Око 600 корисника стамбених јединица и стотину пословних објеката у Пријепољу се ослања на ЈКП "Лим" чији директор Енис Мемишаховић каже да је продужетак сезоне могућ захваљујући благовремено обезбеђеним залихама енергената. У међувремену, са локалном самоуправом интензивно раде на пројекту за изградњу две нове котларнице које ће користити биомасу. Једна би требало да буде изграђена у Гимназији и "покриваће" стамбено-пословне објекте у центру града, док ће она на Бријегу грејати стамбени блок "Стадион", Дом здравља и Болницу.