НАКОН што је Виши суд у Панчеву преиначио своју првобитну пресуду у корист Града Вршца, по којој пензионери, ипак, немају право на повраћај незаконито узиманог новца за самодопринос за канализацију, локална самоуправа је пронашла компромисно решење, које ће у најмањој мери оптеретити најстарије суграђане - неће од њих тражити да плате трошкове изгубљених судских спорова, већ само да врате оно што је досад на име њихових пресуда скинуто из градског буџета. А реч је о близу 100 милиона динара!

Градоначелница Драгана Митровић образлаже да Град није у могућности да пензионерима, који су наплатили своја потраживања на основу тада важећих другостепених пресуда панчевачког суда, "опрости" тај новац, већ да је у обавези да, у року од 30 дана од доспећа преиначене пресуде, пред Основним судом у Вршцу против њих покрене нови судски спор за противизвршење.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - СПОР ПЕНЗИОНЕРА И ГРАДА ВРШЦА: Ко ће коме враћати новац


- То значи да ће сви обештећени пензионери морати да врате новац који су добили, плус све припадајуће трошкове свог судског спора, који су, нажалост, и троструко већи од њихових потраживања. Зато их нећемо додатно оптерећивати да, као поражена страна, плаћају трошкове поступка противизвршења - појашњава градоначелница.

У овој ситуацији нашло се чак 970 пензионера, од укупно 4.134, колико их је по саветима адвоката тужило Град. Они ће, након нове пресуде, имати рок од осам дана да уплате тражену суму.

На питање да ли ће тај дуг моћи да плате у ратама, градоначелница каже да ће размотрити и те захтеве, али да им то не би саветовала, јер би склапање поравнања изискивало додатне трошкове.


ОСТАЛИ НЕ ПЛАЋАЈУ НИШТА

ПРЕОСТАЛИХ више од 3.000 пензионера, који нису наплатили своја потраживања, или су им тужбе одбијене након преиначења првобитне пресуде, неће морати да плате - ништа. Добром вољом локалне самоуправе, биће ослобођени плаћања свих судских трошкова, иако Град има законско право да их потражује.