РАДНА група за ревитализацију Великог бачког канала одржала је недавно састанак у Палати Србија у Београду, где је договорено да се њени чланови убудуће окупљају два пута месечно. Председник општине Врбас Милан Глушац истиче да је то показатељ озбиљности и енергије да се једном за свагда реши проблем вишедеценијског загађења ВБК. Он је објаснио да је пројекат ремедијације ВБК, на чему су ангажовани ЕУ, републичка и покрајинска влада, "Воде Војводине" и локална самоуправа, ушао у трећу, последњу фазу, у којој је неопходно уклонити каналски седимент, привремено га разместити на три локације, третирати депоновани талог и одложити прерађени муљ.

У првој етапи за оживљавање ВБК проширена је канализација у Врбасу и Кули и направљен магистрални колектор између ових суседних градова и општина. У другој фази је изграђено централно постројење за прераду отпадних вода (ЦППОВ) у Врбасу, за шта је ЕУ издвојила више од 20 милиона евра. Постројење ће ускоро прећи са пробног на редован рад, што ће коначно зауставити испуштање индустријских, комуналних и санитарних отпадних вода у ВБК.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - "ИЗЛЕЧЕЊЕ" ВЕЛИКОГ БАЧКОГ КАНАЛА: Третман муља зеолитом?

За техничку подршку српској администрацији у пројекту санације загађеног бачког канала Делегација ЕУ у Србији формирала је тим експерата ППФ8 (Project Preparation Facilities - Помоћ у припреми пројеката), који ће израдити студије оправданости и процене утицаја на животну средину, идејно решење и тендерски досије.

- Претпостављамо да ће цео подухват ревитализације ВБК бити финансиран из европских фондова. Експерти ће обавити биохемијску анализу каналског талога и предложити технологије извлачења, депоновања и третирања муља. Радна група је на становишту да треба бирати најбезбедније варијанте, без обзира на то колико коштају, јер је здравље најскупље - нагласио је Глушац.

Радна група за ревитализацију ВБК Фото ОУ Врбас

ВБК који повезује Дунав код Бездана са Тисом код Бечеја, дуг је 118 километара, али није плован, јер је загушен у Врбасу, на деоници од шест километара између преводнице пре улаза у град до тзв. Триангла, где се улива у Мали Бачки канал. У извештају ППФ8 предочено је да је ВБК на том потезу загађен тешким металима, угљоводоницима и патогеним организмима, и да из воде треба извући чак 400.000 кубних метара муља. Због огромног талога дубина воде је на неким деловима само 30-40 цм, а проток један кубни метар у секунди.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Бачки канал заштићен!

Врбашани су уверени да ВБК угрожава њихово здравље и страхују од складиштења каналског муља на обалама. Из радне групе поручују да ће посао бити урађен како ваља и да ће живот бити враћен и у канал и око њега.


Милан Глушац Фото ОУ Врбас

ЕКОЛОШКA СВЕСТ

- ЕУ "лечи" канал, Немачка помаже да поправимо водоснабдевање и изградимо компостилиште за биолошки отпад, а Швајцарска да побољшамо енергетску ефикасност. Тако ћемо од најцрње еколошке тачке у Европи (због затрованог ВБК) постати пример општине која води рачуна о заштити средине - нагласио је Глушац.