ОСАМНАЕСТОГОДИШЊА Марина Гајчин из Апатина, ученица четвртог разреда овдашње гимназије "Никола Тесла", годинама ниже успехе у шаху. Она је женски интернационални шаховски мајстор и члан шаховске Женске репрезентације Србије.

- Научила сам да повлачим фигуре са свега четири године. Отац Синиша ме је научио да играм, а затим ме сестра Јасмина, која се такође бави шахом, одвела у Шаховски клуб у Апатину где ме је запазио мој сада већ дугогодишњи тренер Јосип Декић - каже Марина.

Захвална је оцу што се окренула шаху и показала свој таленат.

- Волим шах и није ми тешко да поред школских обавеза редовно вежбам. Рад за шаховском таблом ми много значи да лакше савладам остале предмете. Верујем да ћу успети да се усавршим и једног дана освојим титулу велемајстора - истиче она.

Марина из дана у дан напредује крупним корацима према самом врху женског шаха и сасвим је извесно да ће се у наредним годинама њено име изговарати с високом дозом поштовања међу љубитељима древне игре на 64 поља.

- Последње две године успесима доприноси и мој рад с велемајстором Александром Ковачевићем из Новог Сада. Сматрам да су они најблиставији резултати плод мог самосталног рада и труда, као и велике посвећености мојих тренера, али и великих улагања и подршке мојих родитеља, брата Алексе и сестре Јасмине.

Прочитајте још - ШТЕФАНЕК УРУЧИО НАГРАДЕ НАЈБОЉИМА: У Апатину додељена признања најуспешнијим спортистима и спортским колективима

ОД ГИМНАЗИЈЕ МОБИЛНИ ЗА Маринине бројне успехе на такмичењима из математике, од регионалних, покрајинских и републичких, на којима је постигла завидне резултате од школе је недавно добила мобилни телефон. Одлучила је да упише Природно-математички факултет у Новом Саду. На математичким такмичењима учествује још од четвртог разреда основне школе јер воли математику.

Иначе, Марина учествује и на лигашким такмичењима за два шаховска клуба, у Сомбору и Пригревици, и наравно ниже трофеје.

Како каже ова талентована девојка, одличја у витрини не броји, иако су се за последњих 10 година пехари и медаље нагомилали, увек има места за нове награде и признања.

- Када освојим неко одличје веома брзо га заборавим и хрлим ка новим победама. Шаховска година репрезентативца је попуњена бројним јаким турнирима који црпе много енергије, али и доносе много искуства и знања. Још од осме године представљам Србију на међународним такмичењима, а последње две године сам и у сениорској репрезентацији Србије - поносно прича Марина.

Спрема се за наступ на европском женском сениорском првенству које ће се крајем априла одржати у Анталији, у Турској.