КРАЉЕВО – У минулих петнаестак дана у поморавском селу Стубал надомак Краљева чак 24 мештана оболело је од туларемије, ретке ендемске инфективне болести која се на људе преноси углавном са глодара, шумских животиња или крпеља.

Прочитајте још:У ШЕСТ СЕЛА КОД КРУШЕВЦА: Вода опет неисправна

Претпоставља се да је дошло до упадања заражених глодара у локални водовод који користи око 80 од укупно 400 домаћинстава у овом селу. Четири пацијента код којих је установљена ова болест збринуто је на Инфективном одељењу Опште болнице „Студеница“ у Краљеву, док остали терапију примају амбулантно или се опорављају на кућном лечењу.

- Сви су стабилног здравственог стања, имају запаљење грла са регионалним лимфаденитисом и немају температуру. Нико од њих нити је био, нити је тренутно животно угрожен – каже др Милан Парезановић, начелник овог Одељења краљевачке болнице.

Александар Мацан директор Завода за јавно здравље у КраљевуПрочитајте још:ЗБОГ АФРИЧКЕ КУГЕ У БУГАРСКОЈ: Ловци бране границу од заражених дивљих свиња

Стручњаци овдашњег Завода за јавно здравље (ЗЗЈЗ) након епидемиолошких анализа потврђују да се ради о неуобичајеном броју оболелих људи са истим симптомима и клиничком сликом, што указује да је у питању болест инфективног типа.

- Ради о туларемији, реткој ендемској болести која се јавља у одређеним подручјима. Регистрована је и у Србији, али се сада први пут појавила на територији Краљева. Бактерија се преноси глодарима или шумским животињама и не може да се пренесе са оболелог на здравог човека. Вода је слаб медијум, али може бити погодан у случају да није дзеинфикована хлорним препаратима, као што је највероватније случај у овом сеоском водоводу који није санитарно заштићен – каже др Александар Мацан, директор ЗЗЈЗ у Краљеву.

Обезбеђене цистерене за водоснабдевање становника у селу СтубалПрема његовим речима, ову болест карактерише повишена температура и до 40 степени, оток лимфних жлезда, али она не даје драматичну клиничку слику.

- Нема никаквог разлога за панику. Са примењеном терапијом стрептомицина, гарамицина или осталих аминогликозина успешно се лечи – наглашава др Мацан. – Започели смо асанацију терена, наше екипе обављају деретизацију и дезинфекцију објеката у којима су настањени болесници. Пратимо ситуацију, предузете су све неопходне мере и ширења болести неће бити.

Постављање мамаца за глодаре


ЦИСТЕРНЕ


У СКЛОПУ предузетих санитарно-хигијенских мера, до даљег је потпуно забрањена употреба воде из сеоског водовода, па се мештани снабдевају из цистерни.

- Док се медији нису сјатили у Стубал, многи житељи села нису ни знали шта се дешава. Јесте непријатна, али није алармантна ситуација. Ово је свима опомена да сеоски водоводи морају редовно да се контролишу и чисте како не би постали извори заразе – рекао нам је један мештанин Стубла, док његове комшије углавном нису биле расположене за разговор.

Село Стубал