КРУШЕВАЦ - АКАДЕМИЈА васпитачко-медицинских струковних студија у Крушевцу почеће се са радом најраније за седам до осам месеци, а спајањем три високе школе струковних студија из Ћуприје, Алексинца и Крушевца постићи ће се бољи квалитет наставе, усклађивање са европским стандардима, као и економичнији и транспарентнији рад установа које се сада обједињују у једно правно лице, предочено је уочи прве седнице привременог савета Академије коју је Влада основала 4. априла.


Прочитајте још:
Од високих школа - 12 академија


- Могао бих да набројим једно 30 бенефита од актуелне реформе стрковних студија – предочава проф. др Бранислав Јеремић, потпредседник

Националног савета за високо образовање и председник Савета за реформу

високих струковних школа при ресорном Министарству. -Високе школе струковних студија су биле ван контроле Србије. Ово говорим агрументовано, имам податке за то. Иако су то државне школе, директори су били власници живота и судбина.

Проф. др Јеремић додаје да се са формирањем академија неће доћи у ситуацију да наставу држи дипломци право из клупе, већ професори са искуством. Међу извесних предностима, додаје, биће рационалније коришћење ресурса, избор најквалитетнијих стручњака на позицијама председника академија, шефова одсека и катедри,као и наставника, који ће непосредно радити са студентима.


Прочитајте још: Кикинда добија академију


- Високе школе имаће сасвим довољно времена да се реформишу,а први корак је формирање комисије за израду основног акта – статута академије,затим, попис, како би се знало са каквим капацитетима, финансијама и ресурсима се објективно располаже -наводи проф. др Браснилав Јеремић, додајући да ништа више неће моћи да се сакрије. – Потом, вд. председник Академије преузима све даље обавезе. Процес се завршава онда када се усвоји статут, направи реорганизација и изабере Савет,у чијем су чланству делегати Владе, наставници, сарадници, студенти. Савет расписује конкурс и бира председника Академије.

Академија васпитачко-медицинских струковних студија чије ће административно седиште бити у Крушевцу, настаје интегрисањем високих школа струковних студија за васпитаче у Крушевцу и у Алексинцу и Високе школу медицинских студија у Ћуприји, које, практично постају одсеци. Студенти, ће, међутим, неометано похађати наставу као и до сада. Градоначелница Крушевца Јасмина Палуровић, оцењује да је са формирањем нове установе, Крушевац препознат као будући академски центар.

-Заједно са привременим саветом урадићемо ову реформу како то у одлуци стоји у року од седам до осам месеци, а предстоји нам посао да доношења правних аката на првом месту статута, а затим и осталих ствари које се тичу организације академије, у складу са законом – напомиње доц.др Јелена Милановић,в.д. председник Академије у Крушевцу.

СРБИЈА ДОБИЈА 14 АКАДЕМИЈА

У Србији је предвиђено оснивање укупно 14 академија у оквиру којих ће бити интергисано 47 високих школа струковних студија. Како је потврђено “Новостима” ,Висока техничко-технолошка школа у Крушевцу, Висока техничко-машинска школа из Трстеника,Висока техничка школа струковних студија из Крагујевца и Висока технолошка школа струковних студија у Аранђеловцу, формираће тзв. ”шумадијску академију”, која ће обједињавати високообразовне установе техничког профила.