КУРШУМЛИЈА - Најзначајније признање које за област екологије додељује Друштво стручњака еколошких наука Србије поводом Дана планете земље, припало је ове године куршумлијском предузећу „Планинка“.

Наиме, како истичу из овог предузећа петочлани жири одлучио је да ову повељу поменутом предузећу додели као стараоцу споменика природе „Ђавоља варош“.

- Када се АД „Планинка“ прихватила старатељства над овим заштићеним добром од изузетног значаја, јавност је много више сазнала о „Ђавољој вароши“, њеним вредностима и потреби пре свега њене заштите, очувања, али и промоције, унапређења и стварања предуслова да буде лакше доступна посетиоцима - истиче се у образложењу награде и додаје да су за похвалу све активности на спровођењу плана развоја овог добра природе кроз реализацију бројних појединачних пројеката, информативна и васпитно-образовна делатност, успешна кандидатура за улазак у групу седам нових светских чуда 2008 .године, када је цео свет сазнао за „Ђавољу варош“.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Мистерије у рају крај Ђавоље вароши

Резултат тога је како се додаје, долазак више десетина хиљада туриста, посетилаца, љубитеља природе и знатижељника, сваке године. Иначе, ово је двадесета додела велике Повеље „Зелена планета која ће бит додељена на Дан планете земље а ове године, свечаном уручењу повеље у Пролом бањи, присуствоваће и, Иван Карић, Државни секретар у Министарству животне средине Републике Србије.