ПРЕДСТОЈЕЋИ конкурс за пријем студената у установе за смештај широм Србије, који Министарство просвете, науке и технолошког развоја расписује у мају за наредну академску годину, у Студентском центру Нови Сад (СЦНС) очекују спремно, али се и надају да би своје визије и планове о проширењу смештајних капацитета могли да остваре у догледно време.

- Сваке године за смештај у домовима нашег студентског центра конкурише више од 4.200 студената, који у складу са просеком оцена и другим условима очекују да добију собу у нашим добро уређеним домовима. Нажалост, нисмо у могућности да их све примимо и сместимо због недовољних смештајних капацитета - каже, за "Новости", Стева Лазаревић, помоћник директора СЦНС.

Ти капацитети биће значајно побољшани уколико, како су раније планирали у СЦНС, успеју да у догледно време изграде још један студентски дом са барем још 300-400 места.

Прочитајте још - Домови чувају студентски буџет

- Тиме би били створени услови да готово сваки студент с високим просеком оцена (изнад осам) оствари право на смештај у студентском дому - истиче Лазаревић, и напомиње да још није одлучено где би нови дом био лоциран, али би, према његовом мишљењу, најповољније било да се код постојећа три дома на Лиману 3, придода нови, будући да тамо има довољно простора.

У ишчекивању остваривања те инвестиције, у СЦНС настоје и да реше проблем гужви у оба студентска ресторана са којима засад располажу, нарочито у такозваним шпицевима у време ручка.

- Проблем је у томе што сви факултети праве паузе у исто време, па би у том погледу требало наћи заједнички језик и договорити се како да тај проблем донекле ублажимо, како бисмо олакшали студентима и смањили време чекања за ручак.

У склопу новоизграђеног дома могла би да буде изграђена и још једна менза, чиме би се "релаксирао" тај проблем СЦНС. Изградња нове мензе такође је одраније у плановима, али је још неизвесно када би могла да почне реализација радова.

Стева Лазаревић

Студентски центар има стално отворен конкурс за пријем у радни однос спремачица и радница у кухињи.

Прочитајте још - Студентски домови у Војводини: Места за сваког трећег академца

- Недостатак тих кадрова нам је велики проблем. Млађе жене скоро да се не јављају на наше огласе, а и кад почну да раде, буду на послу неколико дана па оду. Да ли је разлог релативно мала плата од 28.000 динара или нешто друго, не знамо, али то је изгледа општа појава - додаје Лазаревић.

НОВИ САД, ЗРЕЊАНИН И СОМБОР

ИАКО СЦНС располаже са осам студентских домова у Новом Саду и по једним у Зрењанину и Сомбору, чији је укупни капацитет 3.064 места, ти капацитети ни издалека нису довољни да задовоље потребе академских грађана који студирају на терет буџета и желе да собу и остале принадлежности остваре у дому.