ОКО обе школске зграде ОШ "Вук Караџић" у Вршцу поново је, по налогу грађевинске инспекције, постављена заштитна трака, јер је олујни ветар, који је десетак дана овде дувао, опет актуелизовао вишегодишњи проблем отпадања орнамената са фасаде. Стога је и ђацима забрањено да велики одмор проводе у школском дворишту, које се, иначе, налази у прометној порти Саборне цркве.

Ситуација је алармантна, јер се фасада, која је последњи пут рестаурирана пре 17 година, константно обрушава, а недавно је, услед јаког ветра, огроман бетонски орнамент у току наставе пао на уски пролаз којим ђаци иду до сале за физичко. Настрадалих није било, али је лане то могло да се деси једној пролазници у Дворској улици, испред које је пао повећи комад фасаде, о чему су "Новости" писале. Скоро годину дана од тада - ништа се није променило!

- Већ пет година молим Град да нам помогне да санирамо фасаду, јер је зграда небезбедна. Међутим, ни у буџету за 2019. за нас није било пара, иако су лане рекли да је проблем приоритетан - незадовољна је директорка Александра Тадић.

Прочитајте још - Одваљује се малтер, климају се прозори

У локалној самоуправи, међутим, кажу да они финансирају редовно одржавање школских објеката, али да за овако капиталне пројекте немају новца.

- Потрудићемо се да изнађемо средства да школа макар уради пројекат санације, са којим ће моћи да учествује на покрајинским и републичким конкурсима - кратко је поручио Велибор Стојановић, члан ГО за образовање.

Док се надлежни договоре, родитељи са страхом шаљу децу у школу, а неки чак размишљају и да их од септембра преместе у другу осмолетку.

ОЛУЦИ ГЛАВНИ КРИВЦИ

КАКО је "Новостима" образложено, орнаменти се последњих година обрушавају због дотрајалих олука, који прокишњавају. Услед обилнијих падавина, фасада се натапа водом, па њени делови од тежине отпадају. Међутим, ни они досад нису замењени.