НОВИ Сад је једна од 85 јединица локалне самоуправе којима из републичког буџета додељено укупно 650 милиона динара за суфинансирање мера популационе политике у овој години.

Уговор о додели бесповратних средстава за оснивање Градског центра за унапређење репродуктивног здравља потписао је у уторак у Београду градоначелник Милош Вучевић.

Та финансијска подршка додељује се путем одговарајућег јавног позива који је расписао кабинет министра без портфеља задуженог за демографију и популациону политику.

- Највећи и најлепши изазов је када се боримо за више места у вртићима и школама. У прва три месеца ове године у Новом Саду је рођено 1.610 беба, и то је за 70 деце више него лане - изјавио је Вучевић и напоменуо да ће захваљујући тој подршци Министарства, све службе бити обједињене, формирањем Центра за унапређење репродуктивног здравља.

Прочитајте још - За рођење бебе и до 165.000 динара

- Центар ће бити смештен у најстаријем делу града, где је Нови Сад практично рођен, па нека то буде добра симболика, да допринесемо рађању што више беба и да мотивишемо људе да остају да живе овде.

Пројекат подразумева адаптацију објекта у центру у Алмашкој 4, у оквиру којег ће деловати саветовалиште за младе, школа за труднице, патронажне сестре и саветовалиште за дојење.

Фото Д.Дозет

Одобрена средства биће искоришћена и за опремање гинеколошке ординације, сала за едукације. Биће такође финансиран и почетно функционисање школе родитељства и саветовалишта за баке и деке. Министарка без портфеља задужена за демографију и популациону политику Славица Ђукић Дејановић истакла је да ће подстицајна средства локалним самоуправама пре свега бити искоришћена за улагање у предшколске установе.

- Због ове инвестиције биће 2.000 места више у вртићима у овој години. Поред тога, млади људи ће бити мотивисанији да остану у својим срединама јер ће средства бити опредељена и за решавање њиховог стамбеног питања, односно започињања послова - истакла је Славица Ђукић Дејановић.

ФИНАНСИРАЊЕ

ВРЕДНОСТ пројекта оснивања Градског центра за унапређење репродуктивног здравља износи нешто више од 26,1 милион динара. Новом Саду је путем јавног позива додељено 22,2 милиона, а учешће Града је 3,9 милиона динара.