ПРЕДШКОЛСКА установа "Чика Јова Змај" у Пироту је, како истиче директор Милка Цолић, на великим мукама јер - због актуелног Закона о забрани запошљавања у јавном сектору - у евиденцији овдашње Филијале НСЗ више десетина васпитача чека радно место, а истовремено ће много деце остати без места у вртићима јер нема довољно управо оних кадрова.

- Били смо приморани да одустанемо од уписа деце рођене 2014. и 2015. - каже Милка Цолић. - Досад смо мањак васпитача некако превазилазили у сарадњи са локалном самоуправом, али не знам тачно шта ће бити даље. Верујем да ћемо завршетком реконструкције вртића "Првомајски цвет" и запошљавањем нових васпитача до краја године и тај проблем решити, те остати можда и једини град у Србији у којем нема листе листе чекања.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Вртићи у Пироту укидају листе чекања


Ипак, руководство ПУ размишља и о још једном уписном року до краја године, па ће деца рођена пре пет, односно четири године ипак бити уписана у такозвани скраћени боравак.

- Интересовање родитеља за упис деце у вртић је огромно и само у овом уписном року је примљено више од 600 пријава, међу којима има и много оних који би због обавеза на радном месту желели целодневни боравак - закључује Милка Цолић, уз напомену да је до недостатка радника у овој струци дошло углавном због одласка васпитачица у пензију.


ШКОЛА

У ПИРОТУ већ деценијама постоји Виша школа за образовање васпитача која је једина високошколска установа у Пиротском округу. Управо зато, у евиденцији НСЗ има више десетина васпитачица и васпитача, мада су многи у међувремену променили професију. Ипак, има и оних који желе да раде са децом и једва чекају да се запосле у струци.