Музеј воштаних фигура у Јагодини, једини у Србији, за два дана, биће богатији за воштане фигуре египатских државника Гамала Абдела Насера (1918-1970.) и Абдела Фатаха ал Сиси, који је председник Египта од 2014. године.

Свечано постављање фигура, бившег и садашњег председника Египта је у четвртак у 17 сати, речено је данас Танјугу у Кабинету председник Скупштине града Јагодине Драгана Марковића - Палме.

Прочитајте још: ТРИМ СТАЗА ЧУВА БОРОВИНУ: Нови рекреативни садржај за Јагодинце

Да се ураде фигуре Насера и Сисија, за Музеј воштаниг фигура у Јагодини, договорено је у фебруару, приликом посте Јагодини и Београду гувернера гуверната Црвено море генерала Ахмеда Абдалаха и Марковића.

"Предлог да се ураде ове фигуре дао је генерал Абдалаха а ја сам прихватио, и садаћемо уз фигиру председника Руске Федереције Владимира Путина имати још два странца али то нису обични странци", рекао је Марковић, тада.

Насер је био велики пријатељ Југославије а Сиси наставио његову политику, он је велики пријатељ Србије, објаснио је Марковић.

Прочитајте још: Шарпланинац победник Међународне изложбе паса у Јагодини (ФОТО)

Насер, председник Египта и један од вођа арапског света, је уз Јосипа Броза Тита и Дзавахарлала Нехруа (Индија) творац Покрета несврстаних. Они су заједно на Брионима 1956. године потисали "Брионску изјаву" којом је службено настао Покрет несврстаних.

Музеј воштаних фигура у Јагодини је отворен 2008. године, у сталној поставци има 29 воштаних фигура. Од државник, овде су фигуре председника СФРЈ Јосиопа Броза Тита, председника Руске Федерације Владимира Путина, Петра Петровића Његоша, цара Лазара, Петра Првог Карађорђевића, цара Душана, Слободана Милошевића, Зорана Ђинђића, Војислава Коштунице...