СТУДЕНТИ новосадског ФТН, распоређени у три тима, као победници овогодишњег Националног такмичења роботичара, представљаће Србију на финалном такмичењу роботичара у мају у Француској.

Реч је о новосадским екипама - PMG robotics, Memristor и Probotech, које су управо овим редом освојиле прва три места на националном такмичењу које је ових дана одржано у Новом Саду. Роботи и стратегије на којима су радили и припремали се од октобра прошле године, имали су задатак да сортирају пакове, који заправо представљају атоме. Интересантно је да су роботи били потпуно аутономни и њима нико није управљао.

Прочитајте још: Робот Софија: Волела бих да живим у Београду (ФОТО)

- Првопласирана екипа има мешовит састав, неки од њих су са искуством, а има и оних који су наступили први пут - објашњава Јовица Тасевски са ФТН, додајући да је члановима тимова који су на Националном такмичењу освојили прво и треће место, ово било "ватрено крштење". - У тимовима PMG robotics и Probotech су студенти четврте године мехатронике, док су у другопласираном студенти од прве године до оних на докторским студијама.

Тема такмичења била је Atom factory, у част великом хемичару Дмитрију Мендељејеву.

ИСКУСТВО

МЕЂУ тимовима који путују у Француску има и оних који су већ искусили ово надметање. Другопласирани на управо завршеном такмичењу, тим Memristor, на прошлогодишњем Европском такмичењу освојио је четврто место.