Авакум, старац троношки и ћелијски, назив је књиге коју је управо објавио шабачки „Глас Цркве“, из пера протођакона др Љубомира Ранковића, о архимандриту манастира Троноша код Лознице и Лелић код Ваљева, посвећену оцу Авакуму (Ђукановићу), који се лане баш на Васкрс, упокојио у тој богомољи, после службе и празничнме трпезе.


Аутор, др Ранковић, који је био велики пријатељ, саборац и сапатник оца Авакума, питко, занимљиво, динамично и аутентично исписао је најважније странице његовог живота, пре свега оне које имају непроценљив значај.


Др Ранковић је рекао да је „његово упокојење непоцењиви губитак за духовност нашег рода, не само СПЦ и Манастира Лелић, који је препородио са својим садашњим наследником игуманом Георгијем Мићићем“. Епископ шабачки Лаврентије, истичући да је оца Авакума знао од малих ногу нагласио је да је реч „о бисеру монаштва прошлог и овог века, великом човеку, сјајном домаћину, великом човгекољупцу“.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: МОНАХ НАД МОНАСИМА: Промоција књиге о архимандриту Авакуму


Игуман Манастира Лелић, Георгије, који је као дечак отишао у Троношу, каже да је, пре свега, уз друго образовање био ученик, у сваком смислу, аве Лелићког и Ћелијског код кога се и замонашио и „који је за све људе имао љубав, топлину, разумевање и пажњу и није ни чудо да је окупљао око себе много верника разне старосне доби“.


Владимир Митрић, новинар „Новости“, говорећи на промоцији као пријатељ игуман Авакума рекао је да је „отац Авакум , из пепела, шездеседтих година са архимандритом Антонијем Ђурићем, уз помоћ владике Јована Велимировића, верујућег нарадода, ШГ „Борања“ и тадашњег председника општине Лозница, Јовом Лечићем, обновио Троношу из које је, почетком овог века, прекомандован у Лелић, светињу коју је подигао свети владика Николај и у којој су његове свете мошти“.


Мало је познато шире, али се овде зна да је отац Авакум осамдесетих година и почетком деведесетих прихватио на хиљаде младих људи, и на службу и на духовне разговоре, а то су били млади који нису прихватали идеологију једноумља, а не својом грешком били су удаљени од вери, да би стасали, не само у вернике, већ у мисионаре, онаке какве је у Богомољском покрету изнедриио Авакумов рођак, свети владика Николај – рекао је Митрић.