Авакум троношки и ћелијски, назив је књиге коју је управо објавио шабачки „Глас Цркве“, из пера протођакона др Љубомира Ранковића, о архимандриту манастира Троноша, код Лознице, и Лелић, код Ваљева, посвећену оцу Авакуму (Ђукановићу), који се, лане баш на Васкрс, упокојио у тој богомољи, после службе и празничне трпезе.

Аутор, др Ранковић, који је био велики пријатељ, саборац и сапатник оца Авакума, питко, занимљиво, динамично и аутентично исписао је најважније странице његовог живота, пре свега оне које имају непроценљив значај.

Ранковић је, пре два дана, на гробу игумана Авакума у Лелићу, рекао да је „његово упокојење непроцењиви губитак за духовност нашег рода, не само СПЦ и Манастира Лелић, који је препородио са својим садашњим наследником игуманом Георгијем Мићићем.

Прочитајте још -УМРО ЈЕДАН ОД НАЈУГЛЕДНИЈИХ АРХИМАНДРИТА У СПЦ: Стало срце оца Авакума

Отац Авакум је, из пепела, шездесетих година са архимандритом Антонијем Ђурићем, уз помоћ владике Јована Велимировића, верујућег народа, ШГ „Борања“ и тадашњег председника општине Лозница, Јовом Лечићем, обновио Троношу из које је, почетком овог века, прекомандован у Лелић, светињу коју је подигао свети владика Николај и у којој су његове свете мошти.

Фото В. Митрић

Промоција књиге о оцу Авакуму одржаће се у понедељак вече у крипти нове лозничке цркве, на Лагатору, некадашњем имању Вука Караџића, о којој ће да говоре владика Лаврентије, игуман Лелића Георгије, новинар „Новости“ Владимир Митрић и аутор др Љубомир Ранковић.