ЗАРАД смањења загађења ваздуха, по којем је град на Колубари при самом неславном врху у Србији, организатори управо завршеног Сајма привреде западне Србије (СПРЕГ) и компаније "Кепо" из Косјерића, "Ати Терминг" из Куле, те овдашњи "Блист" су покренули иницијативу да се Ваљевцима под повољним условима омогући набавка котлова на пелет, уместо досадашњих на угаљ и дрва.

Како је најављено, поменути привредници ће предложити и да локална самоуправа са 30 одсто од цене субвенционише куповину котлова на пелет или струју, а произвођачи ће се заузврат одрећи дела профита...

Прочитајте још: Ваљевo: У 17 корака до чистог ваздуха

Заменик градоначелника Ваљева др Зоран Живковић овај предлог сматра реалним, јер свака локална самоуправа из буџета одређену суму издваја и за екологију. Сматра да би, осим за куповину котлова на пелет, суграђане ваљало мотивисати још да постојећа постројења на угаљ и дрва замене по принципу "старо за ново".

- Ова иницијатива би требало да буде покренута на нивоу државе, а да Ваљево буде пионир у њеној реализацији - сматра др Живковић. - Ипак, коначну реч ће дати одборници Скупштине града којима ће бити предочено и то да Европска унија забрањује загревање станова угљем, па нам је промена енергента неминовна.

Детаљ са договора у Ваљеву - Фото Ваљевска посла

ДОДАТНИ РАБАТ

- ПРОИЗВОЂАЧИ котлова на пелет су спремни да одобре додатни рабат на 30 одсто субвенција које би обезбедила локална самоуправа - поручио је сувласник ваљевске компаније "Блист" Бранислав Стојнић, најављујући да у том случају ни пуштање котла у рад, ни две године сервисирања не би били наплаћивано.