ОВОНЕДЕЉНА одлука Скупштине града да у Новом Саду буде постављена биста украјинског песника, сликара и народног трибуна из 19. века Тараса Шевченка (1814-1861), наишла је на подељена мишљења у новосадској јавности, будући да се реаговања тим поводом огледају у првом реду кроз актуелне политичке односе између Русије и Украјине.

Док за представнике скупштинске већине, коју предводи СНС, тај поклон представља конкретан гест јачања партнерске сарадње Новог Сада и Лавова, формализоване пре петнаестак година, дотле је за СРС, као и одборника Покрета социјалиста, то непримерен чин и, према речима председника Одборничке групе радикала Ђурађа Јакшића, прст у око братској Русији.

- Циљ постављања спомен-обележја том најзнаменитијем украјинском уметнику су учвршћивање сарадње двају градова и допринос неговању националне традиције украјинске заједнице у нашој земљи - наведено је у одлуци, уз напомену да су амбасадор Украјине у Србији и градоначелник Лавова пре две године изразили жељу да бисту поклоне Новом Саду.

Ту иницијативу, којој се у међувремену прикључила и украјинско-русинска заједница у Војводини, прихватиле су надлежне градске институције, укључујући и Скупштину.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Споменик краљу Александру у Београду


- Није тачно да је Шевченко био борац за слободу свих словенских народа, како је представљен. Он се борио за независност Украјине од мајке Русије, а познато је да је Кијев за Русе оно што је Призрен за Србе - изјавио је новинарима Јакшић, истичући да никакве везе не постоје између тог украјинског писца и Новог Сада, па је стога непримерено да има споменик у нашем граду.

Посебно је, у том погледу, споран дародавац, каже Јакшић, и додаје да је Лавов одраније центар украјинских екстремиста.

- Тај град у Галицији, на западу Украјине, средиште је украјинских неонациста. Мало-мало па се тамо деси некакав скандал, а један од већих је да је Лавов ову 2019. прогласио годином Степана Бандере, чија се Украјинска побуњеничка армија борила на страни Хитлера, против руске Црвене армије.

Тарас Шевченко, Фото "Википедија"

Јакшић сматра да би, имајући у виду "различите вредности" које баштине наш и украјински град, требало да Нови Сад раскине партнерске односе са Лавовом.

С друге стране, Нови Сад настоји да одржава и развија раније успостављене пријатељске односе са тим градом, али и да допринесе добрим односима Србије и Украјине, једне од држава које нису признале независност Космета.


МЕСТО

БИСТА од бронзе висине 105 центиметара, на гранитном постаменту високом два метра, биће постављена на уређеној зеленој површини уз Булевар цара Лазара и Алеју Мике Антића. За постављање бисте нису потребна средства из буџета града, наведено је у одлуци.УСТАНИК ПРОТИВ ПОЉСКЕ ВЛАСТЕЛЕ

ИСТОРИЈСКИ извори кажу да је Шевченко био велики борац за украјински језик и за слободу свог народа. Његова чувена поема "Хајдамаки" посвећена је антифеудалном устанку Украјинаца против пољске властеле. Датуми рођења и смрти Тараса Шевченка постали су дани националног окупљања Украјинаца у свету.