СЕДНИЦУ градске Скупштине Новог Сада, на којој је убедљивом већином гласова одборника у понедељак усвојен нови статут града, обележила су реаговања поводом иницијативе ЛСВ да буде смењена Бранка Бежанов, заменица председника новосадског парламента и функционерка ПОКС, због њеног учествовања на недавном, како су лигаши навели, "прочетничком скупу" у Вишеграду.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Нови Сад: Хоће чистији град

Упитан да прокоментарише иницијативу Лиге, коалиционог партнера СНС у градској власти, градоначелник Милош Вучевић изјавио је новинарима да странка чији је он потпредседник не жели да учествује у таквим расправама "о Титу и Дражи", од којих грађани немају никакве вајде.

- Ми причамо о томе како да покренемо нове инвестиције, да прикупимо што више новца и да побољшамо услове живота Новосађанима, а не интересује нас ни став ПОКС, нити подржавамо став ЛСВ о тој и сличним темама за које они мисле да су политички исплативе. То су теме за учионице, семинаре, историчаре.

Вучевић је додао да је градска власт заокупљена много важнијим стварима, попут решавања проблема "Спенса", "Стана", Апотекарске установе, изградњом подземних гаража, те да тој "наметнутој теми" није место у Скупштини.

Председник Одборничке групе опозиционе СРС Ђурађ Јакшић похвалио је поступак Бежановљеве да положи венац на споменик Дражи Михаиловићу као, како је рекао, њен најбољи потез откако је на тој функцији, а лигаше је оптужио за лицемерје јер су у коалицији са ПОКС већ три године. Јакшић је додао да је Бежановљева двапут бирана на изборним листама које је предводио Ненад Чанак.

Бранка Бежанов Фото З. Г.

ЛСВ сматра да је Бранка Бежанов нарушила углед Града и функције коју обавља и да због учешћа на скупу пре недељу дана, на месту где су се у Другом светском рату и у рату деведесетих година догодили, како је рекао, страховити злочини, треба да буде смењена. Лигаши у томе имају подршку ДС, као и одборника који су изашли из Одборничке групе ДЈБ.

Како иницијатива није добила неопходну подршку трећине да би била увршћена у дневни ред седнице, одборница ЛСВ Маја Седларевић је најавила могућност да та странка предузме и неке "озбиљније кораке".


Одборници су, са 54 гласа "за" и 13 "против", донели нови статут града, који је израђен у складу са лане усвојеним новим одредбама Закона о локалној самоуправи.

- Одлучили смо да Нови Сад буде јединствен, без посебних општина, имајући у виду актуелне економске, социјалне, урбанистичке и друге услове - истакао је градоначелник, напомињући да би сложена локална самоуправа грађанима додатно закомпликовала и поскупела јавни сектор.

Одлуком градског парламента тако су и формално укинуте општине Нови Сад и Петроварадин, које у протеклих 11 година нису ни заживеле.

Милош Вучевић пред новинарима

АУТОБУСИ

У ОДЛУЦИ о изменама програма инвестиција у ЈГСП Нови Сад ове године је планирана куповина 50 нових аутобуса.

- У наредне две године биће обновљено 50 одсто возног парка ЈГСП - поручио је Вучевић.

ДС НАСТАВИО БОЈКОТ

ОДБОРНИЦИ ДС наставили су бојкот скупштинских седница јер су то, како је рекао председник Одборничке групе Вељко Крстоношић, захтевали грађани на протестима, као и због тога што им у Скупштини није усвојен ниједан предлог. Градоначелник је тим поводом додао да они који бојкотују рад Скупштине "не бојкотују буџет", пошто су у фебруару, на име одржавања седница одборничке групе "узели 800.000 динара".