НОВОСАДСКИМ ватрогасцима одавно је потребан нови, већи простор од садашњег у Улици Јована Суботића, где се ова служба налази више од века, али ће на пресељење морати још да сачекају. Градска управа за грађевинско земљиште и инвестиције, поновљеним тендером тражи фирму која ће пројектовати Регионални центар за ванредне ситуације. Претходни није успео, јер понуде које су стигле, нису биле исправне.

Будући комплекс ће се налазити на углу Булевара патријарха Павла и Сомборске улице на Телепу и планирано је да се за објекат који ће се простирати на 2,35 хектара, издвоји 13,2 милиона динара, а имаће приземље и два спрата.

У документацији конкурса јавне набавке за израду техничке документације који је расписала Градска управа за грађевинско земљиште и инвестиције, наводи се да ће комплекс представљати просторно-функционалну целину, намењену службама за заштиту и спасавање људи и материјалних добара од пожара, експлозија и опасних материја.

Прочитајте још -СВЕ ЕКИПЕ НА ЈЕДНОМ МЕСТУ: Нови Сад добија центар за ванредне ситуације, локација одређена

- Ту ће бити смештене све организационе јединице Управе за ванредне ситуације у Новом Саду - наводи се у конкурсу јавне набавке. - То подразумева оперативни центар, одељење за спровођење превентивних мера при изградњи објеката, одељење за управљање ризиком, одељење за цивилну заштиту и Ватрогасно-спасилачку бригаду.

У конкурсној документацији се наводи да се, ради што ефикаснијег укључивања ватрогасних возила у саобраћај, оставља могућност за корекцију унутар раскрснице на углу Булевара патријарха Павла и Сомборске улице.

У приземљу су предвиђени перионица за возила, сервис апарата за заштиту органа за дисање, радионица за поправку возила и ватрогасне опреме и гаража. На првом спрату ће бити Командно-оперативни центар, канцеларије за припаднике Ватрогасно-спасилачке бригаде, амфитеатар, учионице, санитарни чвор и друге просторије. На другом спрату предвиђене су канцеларије руководилаца и инспектора Управе за ванредне ситуације.

У ДВОРИШТУ ОБУКА И ТРЕНИНГ

У ДВОРИШТУ комплекса је планирана и изградња објекта за обуку и тренинге. Поред основне функције, у Регионалном центру би се организовала и обука за све учеснике у систему заштите и спасавања.