ПОРОДИЦА Сабо из села Влајковац, код Вршца, крајем прошле године постала је богатија за три бебе - Сунчицу, Адама и Силвију. Ови малишани, који су на рођењу имали свега по 1,5 килограма, прве су тројке на територији града Вршца у последњих седамдесетак година, односно откако се у породилишту води евиденција. Зато је локална самоуправа решила да им пружи сву подршку, поготово када се има у виду да само отац зарађује.

Мариа (32) и Ференц (36), који има осмогодишњу ћерку из првог брака, пет година су покушавали да заснују породицу. Били су принуђени да то учине вантелесном оплодњом. Ипак, уз подршку државе, и то из првог покушаја, остварили су се као родитељи 20. децембра 2018. године.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Тројке су атракција Смедерева

- Трудноћу сам одржавала у Новом Саду, где сам се и породила царским резом у 32. недељи. Бебе су мало пораниле, па су месец дана биле у инкубатору. Показали су се као прави борци и данас лепо напредују - поносно прича Мариа, која је по струци професор географије, али је пре трудноће годинама радила у једној вршачкој месари.

Иако је била добар радник, послодавац јој није продужио уговор када је остала трудна. Зато сада нема право на породиљску плату. Очекују да ће добити родитељски додатак, како би уз примања Ференца, који такође ради у месари, могли да издржавају троје деце.

- Када деца буду стасала, као град ћемо учинити све да запослимо мајку и да овој срећној породици дамо мотива да остане да живи на селу - поручила је градоначелница Вршца Драгана Митровић током посете породици Сабо.

Све бебе су од града добиле ауто-седишта и једнократни износ за матерински додатак, а мајка ће имати право и на вишегодишњу новчану накнаду.