ОД око 500 хектара уљане репице, колико је летос посејано у вршачком атару, она је никла на само педесетак хектара! Ратари су, стога, принуђени да ових дана чак 90 одсто засејаних површина преоравају, како би њиве припремили за сетву других култура. То им је донело само - губитке.

Разлог што је репица подбацила је искључиво суша. Стручњаци кажу да је влага недостајала још током сетве, а имајући у виду да се ни за наредни период не најављују веће кише, питање је шта ће бити са парцелама које су досад успеле да опстану.

- Извесно је да ће се број површина под овом културом још смањити, јер биљке нису у најбољој кондицији, а нема ни неопходне кише. Једноставно, ова година није погодовала уљаној репици, као прошла - истиче Еуген Баба, из вршачког "Агрозавода".

Прочитајте још - Ко је узурпирао њиве, кајаће се

Лане је репица била најроднија од свих култура. Принос је достизао и до 3,5 тоне по хектару, а цена за килограм била око 36 динара. То је многе ратаре мотивисало да прошлог лета репицом засеју знатно веће површине, не слутећи да ће доживети прави колапс.

- На губитку смо, у просеку, око 17.000 динара по хектару, рачунајући куповину семена и нафте, коју смо потрошили током припреме ораница, сетве и преоравања. Проблем је и што нас сада очекује нова сетва, за коју не знамо како ће проћи, управо због неповољних временских улова - објашњава Златко Заркула, председник удружења "Вршачки ратари", коме је од седам хектара репица никла на само једном.

Он каже и да све остале културе трпе због недостатка влаге, па су и пшеница и пивски јечам у проблематичном стању.

ИЗВОЗ

УЉАНА репица је лане претежно пласирана на страно тржиште, где се прерађује у јестиво уље. Зато је и достигла добру цену. Баба, међутим, сматра да је ове године неће бити довољно за извоз, као и да неће достићи већу откупну цену од лањске, јер се у Србији од ње прави само биодизел.