ЗОРАН и Гордана Ђурић из Црвенке, који имају дванаесторо деце, више не живе у изнајмљеном стану, јер су им добри људи купили кућу. Прича о Ђурићима, коју су прво објавиле "Новости", а касније и ТВ, стигла је до групе "Светосавци" из Франкфурта, окупљене око уређења православног храма Васкрсења Господњег у највећем граду немачке савезне државе Хесен.

О борби Ђурића, који живе од очеве инвалидске пензије и сезонског посла двоје најстарије деце у кући (три кћери нису са њима јер су удате, и од њих Зоран и Гордана имају шесторо унучади), обавестила је своје синове, Милана у Београду и Милована у Франкфурту, Мирјана Ранков из Куле.

Прочитајте још - Умиру без сопственог крова

- Милан је купио лаптоп за Ђуриће и замолио да им однесем и гардеробу, слаткише и новчану помоћ. Из њиховог дома сам се јавила Миловану, који је члан "Светосаваца", и убрзо је у Франкфурту прикупљен новац за куповину куће Ђурићима - испричала је Мирјана.

Милован Ранков, који у Франкфурту ради као консултант за развој софтвера за банке, упознао је са тешким животом, али и ведрим духом Ђурића, браћу и сестре "Светосавце" и свештеника српске цркве у Франкфурту.

Прочитајте још - Ђурићи сањају три оброка дневно

- Отац Симон је на богослужењу позвао вернике да помогну Ђурићима. Јавили смо Зорану и Гордани да почну да траже кућу за куповину. Испоставило се да власник куће коју су одабрали у Црвенки живи и ради у околини Франкфурта. Са њим смо се договорили да је прода за 13.000 евра, а Зорану смо дали и 1.000 евра да кућу доведе у ред - наводи Милован.

Породица у новом дому Фото З. Р.

Он је постао кум Ђурића, јер је прошлог месеца у Храму Светог Саве у Црвенки крстио њихово најмлађе дете, сина Божидара, који ће 7. априла напунити годину. Гордана и Зоран имају осам кћери и четири сина. Од деветоро деце која живе са њима најстарији су близанци Иван и Јована (23 године). Иван преко омладинске задруге ради у комуналном предузећу, а Јована чека да крене на њиву у надницу. Петоро деце иде у школу, а само двоје има право на бесплатну ужину. Кромпир, пасуљ, брашно и уље Ђурићима шаље Верско добротворно старатељство СПЦ из Београда, а гардеробу обезбеђује фонд "Хумано срце" из Шапца.

Ђурићи одабрали, хумани људи купили Фото З. Р.

ОДБИЛИ ИХ У ОПШТИНИ

ЂУРИЋИМА је купљена пространа кућа, која је у одсуству власника више пута била обијана. Породица је оспособила део куће и помоћни објекат у дворишту, у који су смештена женска деца. Жеља им је да уреде и други део, са кухињом, трезаријом и две собе, у којима би спавали дечаци. Не желећи да поново сав терет сносе "Светосавци", Зоран се за помоћ обратио општини Кула, али је одбијен. За молерско-фарбарске радове и столарију Ђурићима је потребно око 1.000 евра. Рачун за помоћ је 105-0000409303113-13, код АИК банке, на име Зоран Ђурић.

ВРЕДНОСТИ

- ВЕЛИКА ми је част што су ме позвали за кума, јер су они хероји овог времена и пример како треба да се поставе приоритети у животу. Они показују да је материјално на крају, а љубав, деца и породица у самом врху - истиче Милован.