ЈАГОДИНА – У Јагодини има Кинеза који живе и раде, добили су подршку локалне власти, а надам се да ће у будућности сарадња између Јагодине и кинеских партнера, који ће допринети економском развоју овог града, бити још боља – оценила је на конференцији за новинаре њена екселенција амбасадорка Народне Републике Кине у Србији Чен Бо, која је у среду посетила Јагодину.

Она је додала да Јагодина има две индустријске зоне и да је све више кинеских привредника, који су заинтересовани за инвестирање у Србију и да се нада да ће још пуно њих доћи у Јагодину.

- Имате велики туристички потенцијал, споменика културе и природне лепоте због чега све већи број туриста долази у Србију, а надам се да ће Јагодина бити једна од њихових дестинација. Зато сам позвала председника Марковића, као једног од лидера градова између Кине и централноисточне Европе, да посети неки овогодишњи форум - рекла је амбасадорка Бо и додала да је сигурана да ће се стратешко партнерство између две земље у будућности продубити и да ће сарадња бити још боља.

Амбасадорка је додала да је традиционално пријатељство између Кине и Србије дугорочно, да су се у протеклих неколико година развијали веома брзо, да су постигнути значајни резултати у свим областима. Она је још рекла да Кина поштује суверенитет и територијални интегритет Србије, као и жељу Србије за улазак у Европску унију.

Председник Скупштине града Драган Марковић Палма на конферецији је похвалио што је једна велика Кина изабрала малу Србију за економско-стратешког партнера, а захваљујући томе што су Кинези преузели смедеревску Железару и РТБ Бор, повећана је производња, што значи да ће бити упослен већи број радника.Прочитајте још - У Јагодини отворена фабрика папуча кинеског инвеститора


- Зато је мало речи да се Кини захвалимо на помоћи. У Јагодини постоје две велике кинеске робне куће и фабрику за производњу папуча. Почели смо да сарађујемо и с фабриком која ради пилеће производе, а део извози у Кину - рекао је Марковић и подсетио да је Србија бомбардована пре 20 година, а 7. маја и кинеска амбасада, што је удар на кинеску територију, јер се локација на којој се налазе стране амбасаде третира као локација те државе.Он је амбасадорки уручио грб Јагодине. Потом су посетили Фабрику намештаја „Јела“, како би амбасадорка видела да ли би могла да учини нешто за њу, а обишли су и индустријску зону, као и туристички комплекс, Музеј воштаних фигура, Аква парк, излетиште „Поток“ и зоолошки врт.
ПОДРШКА

Марковић је оценио и да је Србија имала проблеме што је довела Кину у Србију, јер конкурише неким европским држава за њихове производе. Али, он је сигуран да „политика, која се води у нашој држави, као и председник Александар Вучић и министар иностраних послова Ивица Дачић, гледају интерес Србије и њених грађана“.

- Не могу и да не кажем да Србија никада не може да заборави Кини што није признала независно Косово, што није гласала за резолуцију, коју је Велика Британија на Савету безбедности покушавала да наметне више пута, и покаже како су Срби геноцидан народ, а није подржала ни захтев косовских Албанаца за улазак у УНЕСКО и Интерпол. Да јесте, можда би данас сви они који су остали да живе на Косову и бране своје куће и огњишта, били на некој Интерполовој потерници – додао је Марковић.

ПРОТЕСТИ


Марковић је рекао и да Србија жели да сарађује с целим светом, да постане чланица ЕУ, и да је она „кућа на путу на Балкану, која не може тако лако да се прескочи“. Према његовом мишљењу, демонстрације, које су унутрашњи проблем наше државе, не могу да дестабилизују Србију, ни у политичком, ни у економском смислу, али могу да нанесу мању економску штету, јер страни инвеститори не желе да улажу у земљу у којој су демонстрације.

- У демонстрацијама учествује мали број људи који није задовољан својим животом или им је неко због тога крив. Наравно да су, хипотетички, криви они који су на челним функцијама, а иза њих су покушали да се сакрију бивши високи функционери ове државе. Када су видели да опада броој шетача, упали су у РТС, напали новинаре, како би преузели вођење програма. Да ли би у Кини могло да се изађе на улицу и тражи смена председника, који је на изборима добио преко 60 одсто гласова? Људи који ће да воде Србију бирају се на изборима – оценио је Марковић.

Он је младима посаветовао да не дозволе да их политичари злоупотребљавају, јер су „обично они који су били на челу колоне имали огромну корист од политике“.

- Нисам ни за то да се студенти и ђаци хапсе, али не може ни неко има 18 година, па мисли да може да ради шта хоће, јер је млад. Закон мора да се поштује, а млади треба да питају оне који предводе демонстрације шта им нуде и шта је њихова будућност – закључио је Марковић.