НЕКОЛИКО дана пре Младенаца, православног празника када домаћице младенчиће премазују медом, у Параћину се одржава Сајам меда и пчеларства, а судећи према више од 70 излагача - произвођача меда, пчелињих производа, прибора и опреме, последњи, одржан прошле суботе, никада није био већи.

Медари су стигли из Београда, Крагујевца, Ниша, Лесковца, Сталаћа, Лапова, Крушевца, Сокобање, Ариља, Баточине, Брзана. У хали Спортског центра и испред ње изложили су импресиван асортиман, укључујући опрему коју су пчелари пазарили припремајући друштва за прву "пашу". Уз куповину и размену искуства, те уобичајене жалбе на цену јер су откупљивачи прошле сезоне плаћали само 3,7 евра багремов мед прве класе, организована је и дебата о најактуелнијим темама у пчеларству.

Прочитајте још: Од купуса и меда до шаргарепе

Лев Плужников из Сталаћа, у својој бранши познатији као Рус, у српском пчеларском миљеу један је од најпризнатијих. Овај магистар биотехничких наука који је почео факултет у бившем СССР, а специјализирао пчеларство у Молдавији, каже да се пчелама бави "од рођења", а да је први пчелињак засновао његов деда двадесетих година прошлог века. "Бежећи од Лењина", настанио се у околини Сталаћа. Од тада, пчелари већ четврта генерација Плужникова.

Штанд Саше Богосављевића из Крушевца, који је изложио апарат који сакупља пчелињи отров, био је посебна атракција. То је хит производ међу пчеларима.

РЕУМА

- ЗВАНИЧНО у Србији није дозвољена продаја пчелињег отрова, али га пчелари производе за себе - каже Саша Богосављевић. Ипак, креме које садрже тај отров увозе се и могу се купити, а помажу код проблема са реумом.