ПИРОТСКИ Јевреји били су добре комшије не само у овог граду већ свуда широм Србије где год су живели. Овај град је један од ретких који традиционално организује комеморације у знак сећања на своје суграђане који су далеке 1943. године, пали у руке бугарских окупационих власти и одведени у концетрацијоне логоре.

То је порука и подсећање са комеморације крај споменика Давидова звезда у Пироту, где су цвеће положили градоначелник Владан Васић, потпреседник Савеза јеверских општина Србије Алексанадр Гаон, предсавници нишке јеврејске општине, Пиротског округа, војске, полиције, борачких организација.

- Ово је прилично емотиван тренутак и ми настојимо да поштујемо прошлост, да би смо ишли ка будућности. Потомци страдалих Јевреја увек су добродошли у овај град. Стално се сећамо погрома у ноћи између 12. и 13. марта 1943. године када су одавде похапшене и одведене читаве породице, од којих се нико није вратио. Желимо да сарађујемо у свим областима са Јеврејима и државом Израел - рекао је поред осталог Васић.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Неизбрисив траг Јевреја у Пироту

Гаон је констатовао да су људи у Пироту, заиста емотивно доживели погром над својим дојучерашњим комшијама, пријатељима и познаницима и да је Савез јеврејских општина захвалан овом граду на оваквом односу према прошлости. Градоначелнику Пирота је поклонио монографију о најуспешнијим Јеврејима који су вековима живели у Србији и значајнио доприносили њеном развоју.

Пиротске Јевреје, њих 178 мушкараца, жене и деце су далеке 1943. године похапсиле бугарске окупационе власти и послале их у логоре смрти из којих се нико није вратио. Улица у којој су живели и у којој је данас споменик у виду сломљене Давидове звезде зове је Јеврејска.