"У МАГИЈИ позоришне стварности", нова књиге писца и новинара Зорана Славића, у издању народног позоришта "Тоша Јовановић" и Градске библиотеке, културолошки је првенац у Зрењанину и Војводини. Реч је о више од стотину рецензија сабраних под овим насловом, који представља јединствену позоришну хронику града на Бегеју.

У Славићевом богатом и разноврсном стваралачком опусу, посебно место заузима позоришна критика. Велики заљубљеник, познавалац театарске уметности и пријатељ глумаца, овај професор књижевности пола века исписује критике представа одиграних на сцени НП "Тоша Јовановић", на чијем се челу и сам налазио.

- Сакупљање рецензија започео сам у претходном делу "Писање заборава". Театарско извођење је магија која траје два сата и нестаје, а критичар бележи њен одјек. Ту је и сентиментална улога, покушао сам да сачувам 400 глумачких имена од заборава - каже Славић, који издваја Саву Дамјановића, "витеза голубије душе", којем је поводом 90. рођендана посветио истоимени документарни филм.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Нова књига Богдана Стевановића - „Са друге стране облога“

Истичући да насловом књиге покушава да дозове магију сцене која се успоставља дизањем завесе, објашњава да је преувеличана оцена да у критикама "никога не штеди".

- Онима који су већ гледали представу, рецензија служи као провера или прилика за противстав, док онима који ће тек да је гледају, пружа на известан начин путоказ - истиче Славић.

Насловница Славићеве књиге


ОДЛИКОВАЊЕ

ПОВОДОМ Дана државности Србије, за деценијски успешан рад и достигнућа НП "Тоша Јовановић" добило је Сретењски орден. У Зрењанину се представе изводе 180 година - у најстаријој барокној сали у земљи, коју је 1839, из љубави према пештанској глумици, подигао гроф Чекоњић.