БУДУЋИ да је пронађен одговарајући модел по којем јавне основне школе могу да наставе рад иако имају мањи број ученика и одељења од законског минимума, школско звоно чуће се и убудуће у четири села или приградска насеља на територији Града Новог Сада.

Тако ће, упркос препоруци Министарства просвете да школе у Буковцу, Бегечу, Степановићеву и Шангају буду угашене јер не испуњавају критеријум да као посебна установа морају имати најмање 480 ученика и 16 одељења, ђаци и наставници остати ту где јесу, што је потврђено и одговарајућом одлуком усвојеном на минулој седници Скупштине града.

Прочитајте још: Руменка: Нови Сад обнавља своја насеља

- Сматрамо да ђаци из Буковца не могу да путују у Петроварадин или да они из Степановићева иду у Руменку у школу. Наша је одлука да те школе остану у местима где јесу, односно да остану самосталне - децидиран је тим поводом био заменик градоначелника Срђан Кружевић.

Он подсетио на чињеницу да Нови Сад има позитиван природни прираштај и нагласио да стога Град треба стално да надограђује и гради школе на својој територији а не да се оне гасе.

- Место живи ако има школу, јер се у њој организују и многе културне манифестације и друга дешавања у која су укључени родитељи и остали мештани. Село без школе као да и није село - каже за "Новости" Миланка Деман, директорка ОШ "22. август" у Буковцу, истичући да та одлука Града много значи не само ученицима и наставницима него свима у Буковцу.

Директорка напомиње да би њихова лепо уређена школа, која тренутно има 370 ученика распоређених у 14 одељења од првог до осмог разреда, захваљујући добрим условима и капацитетима могла да под свој кров прими и ђаке из других места.

Прочитајте још: МАЧВАНСКА МИТРОВИЦА: Нова школа чува село

- У складу с могућностима обнављамо школску зграду, па је тако у току ремонтовање котларнице, како бисмо задовољили услове енергетске ефикасности, а кроз одређене програме развијамо и дух предузетништва код наших ученика, што је такође у складу са препорукама ресорног министарства - напомиње директорка истичући фолклорне манифестације, као и фестивале "Мелодија језика" и "Човек и природа" које у школи окупе многобројне мештане и госте.

КРИТЕРИЈУМИ

ШКОЛА у Буковцу, ОШ "Вељко Петровић" у Бегечу, ОШ "Алекса Шантић" у Степановићеву и ОШ "Вељко Влаховић" у Шангају, "опстале" су јер на удаљености од два километра нема друге основношколске образовне установе.

- То је један од критеријума за оснивање и рад јавних основних школа, које имају мање од 480 ђака и 16 одељења. Други је да се настава изводи на језику и писму националне мањине, односно двојезично, на језику мањине и на српском - објашњавају надлежни.