НИМАЛО се нисам двоумила и одмах сам прихватила посао који су ми у Општинској управи понудили по дипломирању на Факултету политичких наука у Београду. Завршила сам стручну праксу и добила посао у Служби за односе с јавношћу, те сам убрзо одлучила да заснујем породицу јер Свилајнац има одличне услове за одгајање деце. Сада имам двогодишњу ћерку Дуњу и већ сам се вратила на своје радно место - каже Ивана Тодоров (32).

У овој причи је занимљиво и то што од 64 запослених у Општинској управи већину чине жене, а од њих укупно 35 је чак 15 одсто тренутно на трудничком или породиљском боловању, што је највише до сада. Лане се, иначе, у Свилајнцу догодио својеврсни "бејби бум", јер су рођене 154 бебе - 80 дечака и 74 девојчице - готово 10 одсто више него неколико претходних година.

- Већина колега са Економског факултета није имала разлог да се врати у завичај јер их није чекала лепа будућност. Ја сам се вратила у Свилајнац јер се овде млади и образовани људи лако запошљавају, Кориснички центар организује разне активности за све генерације, а за малишане постоје бројни видови забаве - објашњава Сара Рајичић, која са супругом Александром има петомесечну Инес.

Задовољан је и први човек овдашње локалне самоуправе Предраг Милановић, уверен у то да су мере популационе политике и побољшање свеукупног квалитета живота грађана коначно дали резултат.

Прочитајте још - БЕЈБИ БУМ У СВИЛАЈНЦУ: Мере популационе политике уродиле плодом

- Један од подстицаја повећању наталитета је и додељивање по 20.000 динара за прво и друго рођено дете, те по 30.000 за треће. Од лане смо увели и беби поклон-пакете са основном козметиком и прибором, што представља симболичну добродошлицу нашим најмлађим суграђанима, а растерећује породични буџет.

Сара Рајић са ћерком Инес

Иначе, годинама уназад из локалног буџета издвајамо два и по милиона динара за финансирање пет вантелесних оплодњи парова који више немају право на бесплатни програм Министарства здравља. И, током последње четири године су тако рођене три бебе, а најважније од свега је то да се створе сви услови који ће младе привући да се по окончању школовања врате у свој град и заснују породице - поносно закључује председник општине у Свилајнцу Предраг Милановић.

Дуња и Ивана Тодоров


ЦЕНТАР ЗА БРИГУ И ПОМОЋ

- НОВООСНОВАНИ Центар за бригу о породици пружа различите видове подршке кроз организовање низа бесплатних здравствених прегледа за децу школског узраста, бесплатне вежбе за исправљање деформитета кичме, спортске и креативне радионице, прегледе и третмане логопеда, вежбе за труднице, саветовања... У 12 села смо при основним школама отворили бесплатне вртиће, реновирали средњу и основне школе по насељима, а кроз програме запошљавања и јачање привреде повећавамо животни стандард и доприносимо повећању наталитета - наглашава Милановић.

Рајићи са ћерком Инес