АКО је тачна тврдња истраживача да се наше понашање на интернету претвара у "производ" на основу којег неки центри моћи у свету склапају слику о нашим карактеристикама, имаће ти белосветски налитичари пуне руке посла у нашем интернет региону. Посебно на релацији Хрватска - Србија.

Прочитајте још - Хрвати прете Буњевцима у Србији: „Дабогда вас поклали“!

Као да на тој релацији већ није довољно ружна слика и после недавних инцидената, што саборских, што оних на сплитској Риви, увреде с оне стране почеле су да прескачу друштвене мреже и стижу и на приватне адресе појединим српским историчарима, политичарима, новинарима...

Поводом емисије "Геополитика", емитоване 7. фебруара, у којој је гост био колумниста "Печата" Никола Врзић, на службену имејл адресу Милорада Вукашиновића пристигао је коментар пун мржње и увреда, не само њему као аутору емисије и његовом госту, него и читавом српском народу.

Потписник је извесна Мила Перковић, која је и раније погрдним уписима коментарисала његову емисију на јутјуб - каналу, али овога пута пронашла је његову мејл-адресу и упутила сијасет ружних речи.

Вукашиновић каже да је реч о једном од неколико редовних "коментатора" који се оглашавају поводом његове емисије, а чији се искази, нажалост, одликују примитивизмом и усташким говором мржње. На њих досад није реаговао.

Коментар који је стигао Вукашиновићу

Гледаоцима угледне Вукашиновићеве емисије познато је да се бави политичким, социјалним и историјским феноменима, као и да су његови саговорници махом личности које, на веома одговоран и компетентан начин, промишљају о овдашњим и светским дешавањима.

- У конкретној емисији, ситуација у Хрватској поменута је у ширем контексту све компликованијих догађаја у БиХ. У том смислу поменута је "реусташизација Хрватске" као "вид социјалне терапије" који тамошња политичка класа форсира како би избегла незгодна питања у вези са другим проблемима са којима се суочава ова држава - објашњава Вукашиновић и напомиње да о свему овоме говоре и неки хрватски интелектуалци.

Александар Раковић Фото Архива ВН

И угледни историчар Александар Раковић добија тешке увреде од, како каже, хрватских шовиниста и црногорских сепаратиста. Међу "коментаторима" је и горе поменута "Мила Перковић".

- Интересантно је да сви они који су слали те увреде махом имају српска презимена. Ако та презимена нису лажна, онда је реч о људима чији су преци некада делили са нама српско порекло, па они данас пате од проблема конвертита - вели Раковић, који ће ускоро на ту тему објавити књигу.

Овај историчар тврди да у психологији конвертита постоји и психолошки и социолошки проблем са претходним идентитетом само што то нико у јавности од стручњака не говори из бојазни да ће бити оптужени за политичку некоректност.

Високи представник војвођанских Буњеваца Мирко Бајић Фото Танјуг

БУЊЕВЦИ - НИ НАЦРТАНИ

ВИСОКИ представник војвођанских Буњеваца Мирко Бајић каже да после сваке активности која се тиче афирмације буњевачког идентитета њему стиже мноштво увредљивих речи оних, који Буњевце не воле да виде ни "нацртане", а камоли активне у политичком животу.

- Настојим да се на то не обазирем, али није пријатно кад вам неко прети породици - каже Бајић за "Новости".