САМОСТАЛНИ синдикат за град Кикинду и општине Нова Црња, Чока и Нови Кнежевац, покренуо је пројекат "Спречавање рада на црно" и добио партнерску подршку кикиндске Градске управе. За ову акцију сидикалисти су се одлучили јер се овој организацији сваког месеца јављају незаштићени радници, који раде без уговора о раду.

- Раднике који нам се жале да раде "на црно" најпре упућујемо у Инспекцију рада, јер је то најважнија адреса на којој треба пријавити послодавца. Међутим, решавање овог проблема зависи од личне храбросту радника, јер неки не желе да пријаве да раде без уговора. Ми апелујемо на људе да све неправилности пријаве инспекцији, јер постоји систем који може да им обезбеди да не изгубе посао, већ да легално раде - истиче Илија Дрљић, председник ССС за Кикинду, Нову Црњу, Чоку и Нови Кнежевац.

Прочитајте још: РАД НА ЦРНО: За непуни месец откривено чак 57 фирми без иједног папира?

Синдикат је организовао састанак са представницима Градске управе, Инспекције рада, НСЗ, Фонда ПИО, послодаваца и Општег удружења предузетника Кикинда. Шефица Одсека инспекције рада за Севернобанатски округ Љубица Оторан Анић саопштила је да је на овом подручју током прошле године откривено 180 радника "на црно".

- Највише њих радило је на градилиштима, у угоститељству и пољопривреди. Послодавци који ангажују раднике на недозвољен начин, ризикују астрономске казне. Увођењем споразума о призању кривице, неке ствари ће се сигурно променити, јер су за прекршаје предвиђене астрономске казне, за правно лице требало би да буду 1,5 милиона, а за предузетнике 650.000 динара. Сада су казне знатно ниже - објаснила је Љубица Оторан Анић.

- Међутим, има и оних радника који из неких личних разлога не желе да са послодавцем закључе уговор - тврди Љубица Оторан Анић, док Саша Танацков, члан Градског већа у Кикинди, очекује да ће се број непријављених радника смањити отварањем нових радних места.

МАЊЕ ПРЕКРШАЈА

ШЕФИЦА инспекције рада за Сернобанатски округ истиче да су се ствари, ипак, помериле набоље, јер се од 2014. године смањује број радника који раде, али их послодавац није пријавио.