НЕ волим да идем у предшколско. Више волим да будем са козама. Свакој сам дао име. Мала Будала, Лептирко, Анита, Памела, Жаклина, Биља... - набраја шестогодишњи Милутин Јовановић из Бобова, најмлађи пастир у свилајначкој општини.

Све док има траве, он са оцем Војиславом и мајком Зорицом свакодневно, ујутру и увече, води козе на испашу. Иако пређу и по десетак километара, он се никада није жалио. Сада нестрпљиво чека да трава озелени па да крене у поље.

- Козе ме слушају. Дођу када их позовем по имену. Волим и да се играм са њима. Имам и прут, као прави чобанин. Чуваћу их и када порастем, јер волим козје млеко. Волим и понија Цезара - додаје Милутин.

Заправо, захваљујући њему, Јовановићи су и почели да се баве козарством. Војислављева кћерка из другог брака поклонила му је сјарену козу када није имао ни годину дана, а данас имају 75 алпских коза и 40 јарића.

- Идући за козама, Милутин је научио да броји, а и почео да једе, јер је у пољу све слатко. Код куће је злојешан. Комшије нам замерају што га водимо са нама. Иако смо козе водили на испашу по киши, снегу или сунцу, па је Милутин некада био мокар до голе коже или су му чизме биле пуне воде, јер сваку бару мора да "измери", никада се није закашљао. Први пут се разболео када је пошао у предшколско - каже Милутинова мајка Зорица.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Миле пастир говори и "немушти" језик (ФОТО)

Милутину ни снег не смета да се брине о козама, Фото Лична архива

Његов отац Војислав каже да Милутин има мобилни телефон и телевизор у својој соби, али да више воли да буде у природи. Не постоји дрво на које се није попео, нити животиња коју није ухватио, чак се не боји ни јежева, ни змија. Каже да не хаје што му народ замера зато што је Милутин са њима у пољу, као и што је он престао да се бави ауто-механичарским занатом, којим се бавио 40 година.

- Једини смо у свилајначкој општини који се активно баве козарством. Годишње произведемо око 1.000 килограма разних сирева. Правимо млади, проврели и крем сир, качкаваљ, димљени и качкаваљ са ароматичним и лековитим биљем и вурду. Све радимо на традиционалан начин, без адитива и било каквих примеса. Раније смо спремали и козју пршуту и кобасице - каже Војислав.

ЛЕКОВИТОСТ

Козје млеко, а посебно сурутка, веома је лековито. Лекари их препоручују онима којима је јетра страдала због алкохола или лекова или после хемотерапије.

- Због проблема с јетром, комшија је био прикован за кревет. Већ две године редовно пије козје млеко. Не само што је још увек жив, већ је поново почео да ради - каже Војислав.

МУШТЕРИЈЕ - СТРАНЦИ

КУПЦИ Јовановићевих производа долазе из Немачке, Швајцарске, Италије, Русије, Ирана, Француске... Италијан, чија је супруга из Медвеђе код Деспотовца, редован је купац сваке године. Рекао им је да у Италији има хиљаду врсти сирева, али од када купује њихов сир, више му ниједан не одговара.