У ОПШТИНИ Кнић све је више заинтересованих повртара за кооперативну производњу корнишона чија производња на 10 ари доноси "чисту" зараду од 2.000 до 3.000 евра. Уговоре о кооперативној производњи корнишона у овој години потписало је 90 повртара из те општине, а пријављивање није завршено.

Сарадња повртара из општине Кнић са једном београдском фирмом почела је прошле године када се у производњу корнишона укључило 60 пољопривредника.

Прочитајте још - За корнишоне добра цена

Фирма из Београда пољопривредницима даје расад, хемијска средства, фолије, противградне мреже, ради хемијску анализу земљишта, осигурава усеве, ангажује пољопривредног стручњака и обезбеђује пласман комплетног рода. Сва та улагања повртари враћају у роби.

На састанку који је одржан у општини је речено да је у питању исплатива производња о чему говори податак да је на 10 ари под корнишонима могуће зарадити од 2.000 до 3.000 евра.

Садња корнишона је планирана од 20. маја, а берба почиње од 20. јуна и траје до 10. септембра.

Први пут ове године планирано је и уговарање производње паприке, а за јесен је планирано уговарање производње питоме јагоде.

ЦЕНА

ПРЕДВИЂЕНА цена корнишона прве класе је 90 динара за килограм, гарантован је пласман целог рода, а у општини Кнић биће организована два откупна места.