ОДБОРНИЦИ опозиције упозоравају да се здање на Десанкином венцу, које је одлуком Скупштине града у Ваљеву дато на управљање Модерној галерији - за будућу збирку фантастике - налази у поступку реституције. Зато и постављају питање ко ће финансирати реконструкцију и колико је новца досад уложено у радове који су прекинути?

- Здање на Десанкином венцу је власништво неколико породица које посредством Агенције за реституцију траже да им оно буде враћено. Зато сматрам да би, пре давања на коришћење било коме, требало чути шта о свему мисле наследници - каже одборник ДС Слободан Павловић.

Подсетимо, за формирање збирке фантастике у Ваљеву се здушно залагао још оснивач овдашње Модерне галерије, сликар и академик Љуба Поповић, а бројна дела која би сачињавала збирку већ имају статус националног уметничког блага...

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ИСПУНИТИ ЖЕЉУ ЉУБЕ ПОПОВИЋА: Иницијатива за оснивање музеја фантастике у родном граду великог сликара

- То је изузетно добра идеја, али овдашња јавност не зна колико је средстава уложено у реновирање зграде за коју је првобитно било речено да ће бити Градска кућа. Уместо тога, актуелна локална власт без јасне културне стратегије предлаже покретање новог елитистичког пројекта, не наводећи колико ће то све коштати Ваљево и Ваљевце - закључује независни одборник Љубомир Радовић.