ЗАХТЕВИ за приступ информацијама од јавног значаја су стигли на адресе свих нишких основних и средњих школа, односе се на финансијске извештаје за 2017, а потписале су их овде непознате особе из - Новог Београда.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Просветари траже да буду у истој платној групи са лекарима

И, док начелник Школске управе у Нишу Драган Гејо директорима саветује да затраже став Министарства просвете, па тек онда одлуче како да поступе, начелник градског Секретаријата за образовање Марина Костић каже да су сви ти документи јавни, па није проблем удовољити било чијој знатижељи.

- Финансије свих овдашњих школа су беспрекорне, сви извештаји су доступни на градском сајту и не спадају у домен било какве тајне. Зато се не треба устручавати од одговора, иако не бих да спекулишем о намерама оних који траже ове информације - каже Марина Костић.

Драган Гејо, Фото Д. Алихоџић

Директори су, ипак, опрезни и листом тврде да никада нису чули за извесну Бранкицу Челебовић која живи у новобеоградској Улици Радоја Дакића. Кажу, начули су да се на сличном искушењу налазе и њихопве колеге из Прокупља и Зрењанина, па - иако немају шта да крију - брину због интересовања за документа на која, када су их предавали, није било примедаба. Штавише, с обзиром на то да се осим поменуте Бранкице Челебовић помињу и нека друга имена, сумњају у то да се ради о некаквој провери како ће одговорити на пристигле захтеве, па би против оних који се оглуше могле бити поднете прекршајне пријаве, а онда ништа од фотеље...

ДВА РАЧУНА

- Све школе имају два рачуна. Један служи искључиво за исплату зарада запосленима које финансира Министарство просвете, а други за материјалне трошкове које плаћа локална самоуправа. И, што се тиче плата, све је јасно до у динар, а проблема није било ни са другим рачунима. Ипак, предлажем директорима да затраже мишљење Министарства - закључује начелник нишке Школске управе Драган Гејо.