ДА у борби против корупције нема поштеђених, сведочи и податак да је у Посебном одељењу Вишег јавног тужилаштва у Новом Саду, међу 2.179 оних против којих је покренут поступак 38 функционера од републичког до локалног нивоа и 24 директора. Донето је укупно 70 осуђујућих пресуда, склопљено је 48 споразума о признању кривице. У пет случајева изречене су затворске казне и 43 условне.

Прочитајте још: СУЗБИЈАЊЕ КОРУПЦИЈЕ У НОВОМ САДУ: Никоме се више не гледа кроз прсте

Предочавајући десетомесечне резултате, односно од 1. марта 2018. године, када је почело са радом Посебно одељење, Мирјана Пековић, заменик јавног тужиоца и портпарол, каже да у поступцима за коруптивна кривична дела има 1.270 особа и да међу незаконитим радњама доминира злоупотреба положаја одговорног лица, којих има 282, затим следе проневере у обављању привредне делатности, примање и давање мита.

- Подигнута су 123 оптужна предлога за кривична дела, за која су предвиђене затворске казне до осам година - објашњава Пековићева, додајући да је седам оптужница подигнуто одмах после подношења пријаве и доказа. - Претходних десет месеци полиција је поднела 449 пријаве, 21 други државни орган, а чак 1.640 је оштећених.

У поменутом периоду, по речима наше саговорнице, било је 99 приговора због тога што је осумњиченима одређен притвор, од чега је у 85 случајева приговор одбијен као неоснован, а 12 је усвојено.

Посебно одељење Вишег суда је од 1. марта прошле године запримило 115 кривичних предмета, од којих је решено више од половине.


ПОЛ

ЗА неко од коруптивних кривичних дела пријављено је 1.884 мушкараца, а од тога њих 129 је оптужено. Кривичне пријаве су поднете против 294 припаднице лепшег пола, а досад је 12 оптужено.