У МАЛОЈ галерији Народног музеја у Пожаревцу приређена је изложба преслица "Трагови прошлости", аутора Владимира Вучинића (36), дипломираног етнолога-антрополога из Београда. Изложени експонати део су приватних колекција, чији су их власници уступили аутору ради изложбе. - Овде су приказане преслице из западне и источне Србије, из Македоније и Црне Горе. Захвалан сам њиховим власницима што су ми омогућили да их прикажем на овој изложби - рекао је Вучинић.

Прочитајте још: Балканска: Стари занати биће у градским локалима

Како је на отварању истакла етнолог Даница Ђокић, реч је о вишезначним предметима наше културе, у технолошком, друштвеном и религијском смислу.

- Преслице су се формирале кроз најмање два миленијума. Из праисторијског периода нису се очувале, јер су прављене од дрвета, али их касније можемо пратити кроз антику и средњи век, када су приказиване на фрескама - рекла је Ђокићева.

Прочитајте још: Сомборац учи Арапе сарачком занату

Преслице су се најчешће поклањале, и то увек из љубави. Поклањали су их очеви ћеркама, брат сестри, момак девојци, а билe су и део свадбеног ритуала, када су их невестама даривали девери. У појединим деловима источне Србије био је обичај да мајка поклања преслицу ћерки недељу дана након удаје. Неке од изложених преслица не представљају само предмет за израду одевених и кућних предмета од вуне, већ су и права уметничка дела. На њима су представљени разнолики мотиви, од цвећа и животиња, преко пејзажа, до војника и државних ознака.


Фото Д. Новковић / Владимир Вучинић, аутор изложбе

МЕТАЛНЕ ЧЕТКЕ

ОСИМ преслица разних облика и шара, на изложби су приказане и металне четке за вуновлачање, вретена за намотавање вунених нити, као и савремена преслица - мотовило или коловрат. На неким преслицама има и малих огледала, најчешће на онима које су момци даривали девојкама.