БОР - Бор је први град у Србији који ће добити прецизно урађене дигиталне податке сигурних стаза и путања кретања ученика основних и средњих школа како би се повећала њихова безбедност у саобраћају, саопштили су представници Географског информационог система (ГИС).

Подаци, којима ће се омогућити да пројекат Сигурне стазе, млади пешаци буду безбеднији у саобраћају, биће доступни након шестомесечних активности које спроводи ГИС.

Да ситуација у Бору није нимало безазлена, показује истраживање Игора Велића, дипломираног инжењера саобраћаја из Бора.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - БЕЗБЕДНОСТ САОБРАЋАЈ: Акција "Имаш само један пут"

"Истраживање показује да је од 2013. до 2017. године на територији Бора у саобраћају лакше или теже страдало 45 малишана, од чега су 47 одстоповређени као пешаци, а четири бициклисти", рекао је Велић.

Према његовим речима, тај пројекат представља револулуцију за целу Србију, и на примеру Бора ће се видети како ће се у будућности развијати мапирање, и указивање на критична места у граду и ван града, као и који су узроци саобраћајних незгода.

Менаџер пројекта Миодраг Богуновић је рекао да је пројекат "Сигурне стазе" важан, јер ће се њиме повећати безбедност деце у близини школа, и указати локалној самоуправи на који начин би требало да промени просторну документацију да би безбедност била већа.

"Ми треба да мапирамо саобраћајну инфраструктуру са јавним објектима као што су школе, Дом здравља или Полицијска станица, да укрстимо податке, и добијемо сигурне руте кретања ђака", казао је Богуновић.

На Конкурсу који носи назив "Отворени подаци – отворене могућности", посредством Уједињених нација за развој (УНДП), Светске банке, Уједињеног краљевства и Канцеларије за ИТ електронску управу, ГИС је користио податке који се налазе на порталу отворених података и доступни су свим грађанима. Међу тим подацима ускоро ће бити и подаци најпре из Бора, а касније и целе Србије.