ДО краја ове недеље биће оглашена нова, четврта по реду, продаја посрнуле зрењанинске фабрике лекова "Југоремедија" - сазнају "Новости". У зрењанински Привредни суд, који од 2012. води стечајни поступак над "Југоремедијом", стигло је обавештење стечајног управника о продаји имовине једине преостале српске фармацеутске фабрике која још није добила газду.

- Уколико буде заинтересованих, који у року од десет дана од објављивања огласа треба да откупе документацију и уплате депозит од 762.706.271 динара, ново јавно надметање за продају "Југоремедије" одржаће се 26. фебруара - потврдио нам је стечајни управник Радован Савић.

Као што је најавио приликом последње неуспеле продаје новембра 2018, почетна цена на новој лицитацији значајно је умањена. Све некретнине, погони на више од 73.000 квадратних метара и опрема фабрике, процењени на 3.886.831.654 динара, на трећој продаји понуђени су за 50 одсто ове вредности. Сада је она умањена за нових 36 одсто и почетна цена је 1.239.397.691 динара.

Прочитајте још - ЈУГОРЕМЕДИЈА: Пропала и друга продаја

У имовини за продају је и интелектуална својина "Југоремедије" - жигови 21 фармацеутског препарата. Нема међутим, дозвола за прометовање ових лекова, а потенеијални нови власник може да добије само парницу коју "Југоремедија" води против новосадског "Унион медика", бившег закупца погона у Зрењанину. Повериоци, међутим, од почетка упозоравају да фабрика, њени зидови и машине, нису никоме потребни без дозвола за прометовање највреднијом имовином.

- Оглашавање је због тога узалудно. Отезање продаје ове једине преостале српске фармацеутске компаније, као да је смишљено да се она тотално обезвреди. И, на крају прода за 1 евро, или некоме поклони - каже, за "Новости", Владимир Пецикоза, председник одбора поверилаца, најављујући да ће се одбор, заједно са малим акционарима до краја борити за фер продају "Југоремедије".

И РАДНИЦИ ТРАЖЕ ОДШТЕТУ

ПОВЕРИОЦИ "Југоремедије" потражују 2,9 милијарди динара. Највећи део (1,6 милијарди) односи се на банке, које имају хипотеке на имовину. Бивши радници потражују 130 милиона, а посебним тужбама траже и одштету од државе због маратонског стечаја.

ПАРНИЦА

ИАКО је бивши закупац "Унион медик" имао обавезу да врати дозволе за прометовање лекова, он се оглушио и захтева накнаду трошкова око регистрације, због чега се води судска парница.