У СЛУЧАЈУ збрињавања 13 мртворођених беба у нашој установи од 2016. године испоштовали смо све прописе и протоколе, уз уредну документацију и изјаву родитеља да не желе да преузму своју децу.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Краљево: Једно новорођенче нађено поред контејнера, 12 нису хтели да преузму родитељи (ФОТО)

Ово је изјавио др Зоран Мрвић, в. д. директора Опште болнице Студеница у Краљеву, на конференцији за медије, организованој пошто су представници Републичке комисије за нестале бебе открили 13 мртворођених беба, обележених и у кесама, у кућном замрзивачу, на патологији краљевачке болнице.

Мрвић је додао да је током минуле три године у овој установи било укупно 12 мртворођених беба, од чега је три смрт задесила у мајчином стомаку између петог и осмог месеца трудноће, а да је једна пронађена на депонији у Грачацу, код Врњачке Бање, као и да одговорни за то издржавају казну.

- По закону, остаци беба су спаковани у непропусне кесе, обележени, уписани у протоколе и збринути. Свако тело је било на обдукцији. По закону о сахрањивању, који је измењен у новембру 2015, у обавези смо да мртворођену децу сахрањујемо, а не да их кремирамо. Због различитих тумачења Закона, све до краја прошле године није постојала градска одлука о сахрањивању деце и морали смо да збринемо остатке мртворођенчади у установи - појашњава Мрвић.

ВАЖНА ИСТРАГА ВЕОМА је важно да се спроведе ваљана истрага да би се отклониле сумње да су у питању мртворођена деца чувана као замена за отете живе бебе или за истраживања. Требало би позвати мајке деце и упоредити ДНК узорке - сматра Павловић.

Градоначелник Краљева др Предраг Терзић рекао је да му се директор болнице Студеница обратио у мају прошле године са захтевом да град донесе одлуку о сахрањивању мртворођене деце:

- Одлука је усвојена у септембру, а буџетом за ову годину опредељена су средства за ову намену. Тако је омогућено да Комисија почне с радом, па ће убрзо бити решен овај дугогодишњи проблем.

Радиша Павловић, представник Републичке комисије за нестале бебе, који је први обавестио јавност да су у краљевачкој болници пронашли 13 остатака беба, тврди да је менаџмент болнице прво негирао постојање остатака.

- Заменик директора је прво рекао да их нема, а на моје инсистирање, изашао је, проверио и рекао да их има 13. Пре одласка из Крагујевца у Краљево, обавестили смо полицију, а на мој позив са нама је пошла здравствена инспекторка за шумадијски округ Разуменка Вујовић - каже Павловић.

Пошто је на патологији, како каже, сазнао да ово није усамљен случај и да беба има по замрзивачима и у другим болницама, Павловић је заказао састанак у Министарству здравља.

Процедура сахрањивања мртворођених беба, иначе, у већини градова је слична. Родитељи увек имају могућност да их сахране сами, а уколико то не желе, тај посао обично обављају локалне погребне услуге, на основу уговора који имају са болницом.

- Ако родитељи не желе да их сахране, потписују своју одлуку, па Клиника за гинекологију и акушерство КЦС позива ЈКП "Погребне услуге - РЈ Капела", које преузима тело чим се заврше све процедуре (административне, обдукција или неке друге анализе уколико су потребне) - каже проф. др Александар Стефановић, директор Клинике за гинекологију и акушерство КЦС.

Терзић и Мрвић тврде да су поштована правила

У Клиничком центру Војводине, до марта 2007. посмртни остаци које родитељи нису желели да преузму, кремирани су у за то намењеном објекту, објашњава Синиша Кнежевић, портпарол:

- После марта 2007, због промене прописа из области заштите животне средине, збрињавање посмртних остатака у овим случајевима преузима регистрована погребна служба. То предузеће посмртне остатке сахрањује без означавања гробног места.

Општа болница у Чачку, како нам је рекао др Раде Милошевић, директор, има потписан уговор са ЈП "Градско зеленило" којим је уређено како се преузимају и сахрањују мртворођене бебе, постељице, ампутирани ектремитети...

- Код нас нема никаквих складиштења лешева по замрзивачима - рекао нам је др Милошевић.

У Клиничком центру у Крагујевцу родбина, после обдукције, преузима мртворођенчад и у последње четири године се није десило да ова здравствена установа брине о сахрањивању беба, каже др Предраг Саздановић, директор.

У многим болницама мртворођенчад чувају у кућним замрзивачима

Сахрањивање посмртних остатака беба преминулих у Нишком клиничком центру обавља ЈКП "Горица". Према речима директора Игора Јованића, тела се обележавају бројевима и сахрањују. Будући да се покоп не обавља истог дана, тела су до сахране била у кућном замрзивачу.

У Лесковцу мртворођенчад коју родитељи не преузму сахрањује локално јавно погребно предузеће, на основу уговора са Општом болницом, која сноси трошкове. Бебе се сахрањују после обавезне обдукције, истиче др Небојша Димитријевић, директор Опште болнице.