Помоћник министра и начелник Сектора за ванредне ситуације Министарства унутрашњих послова Предраг Марић изјавио је у петак да је због великих снежних падавина ванредна ситуација тренутно проглашена у пет општина и да је у угроженим подручјима евакуисано 10 особа.

„Због непроходности путева углавном у планинским подручјима и тешкоћа у снабдевању електричном енергијом на територији пет општина проглашена је ванредна ситуација. У овом моменту то су општине Нова Варош, Ивањица, Ариље, Лучани и Рашка“, рекао је Марић.

Прочитајте још - Завејана села без лекара због годишњих одмора

Он је поручио да су све расположиве службе на терену, као и да ће припадници Сектора за ванредне ситуације бити на терену док се ситуација у угроженим подручјима не стабилизује.

„До сада смо имали 11 интервенција, а десет људи је евакусиано. Такође, пет тешких болесника, као и једна беба која је имала високу температуру на територији Бора, у току ноћи су пребачени до болнице. У наредних 48 сати очекује се смањење падавина, али док се ситуација у свим угроженим подручјима не стабилизује, припадници Сектора за ванредне ситуације биће на терену“, изјавио је Марић.

У НОВОЈ ВАРОШИ СВЕ ТЕЖА СИТУАЦИЈА

У Новој Вароши где је пре два дана проглашена ванредна ситуација, снег и даље пада а први човек општине Радосав Васиљевић каже да је ситуација у селима јутрос тежа него што је била у четвртак. Наиме, нове количине падавине затрпале су већ очишћење путне правце па је у снежној блокади још увек око 3.000 житеља планинских села. Према његовим речима најтежа ситуација је у Тисовици, Мишевићима и Горњем и Доњем Трудову, а завејан је и део Буковика.

Такође, непроходна је и већина некатегорисаних путева у Јасенову и Божетићима. Он наводи и да су камиони само у току четвртка из града изнели више од 1000 кубика снега са улица и тротоара.

- Целу ноћ је падао снег и све оно што смо јуче успели да очистимо данас је поново непроходно. Сва механизација коју имамо је на терену од Јасенова, Божетића, Акмачића, Беле Реке, Трудова, Мишевића, Тисовице и других села Златара и Јавора. Део путева поново смо успели да очистимо међутим највећи део њих остаће завејан још минимум два дана, зато што лака механизације не може да пробије сметове који досежу висину и до два метра па смо принуђени да упутимо тешке машине – казао је председник општине Радосав Васиљевић.


Критично је и у самом граду где има више од пола метра снега, а од четвртка кренула је акција његовог одвожења снега са градских улица.

- План је да уклонимо сав снег са коловоза и тротора у две централне градске улице, Карађорђевој и Светог Саве, како би пешаци и возила могли да се нормално крећу. О колични падавина најбоље говори податак да смо јуче из града истерали чак 1.000 кубика снега, а очистили смо непуних 400 метара Карађорђеве улице – наглашава Васиљевић.

Општина Нова Варош има око 600 километара некатегорисаних путева. Радници Електродистрибуције током четвртка успели су да отклоне све кварове на електромрежи па сада сви потрошачи у овој општини имају струју.

(А. Ровчанин)

САОБРАЋАЈ ОТЕЖАН ЗБОГ СНЕГА

У већем делу Србије, сем на крајњем северу Војводине, снежне падавине додатно су отежале већ зимске услове вожње, саопштио је јутрос АМСС.

У нижим пределима на путевима који спадају у први приоритет чишћења коловоза, има снега у растреситом, или угаженом стању до 5 цм, на територији Бачке, Новог Сада, Руме, Зрењанина, Панчева, Ваљева, Мачве, Колубаре, Београда, Пожаревца, Крагујевца, Крушевца, Ужица, Пожеге, Чачка, Зајечара, Ниша и Врања. Највише снега пало је у регионима Нове Вароши, Пријепоља, Новог Пазара, Сјенице, Тутина и Ивањице, због чега је на овим путевима одвијање саобраћаја и најтеже.

АМСС возачима саветује да због лошег времена не крећу на пут ако не морају, а препоручује се период од 9 до 17 сати. Такође треба користити путеве првог приоритета и поред тога што су они можда дужи.

Прочитајте још - Снег се не предаје

На пут треба ићи искључиво са добрим зимским гумама и комплетном зимском опремом, и прилагодити брзину предвиђену за зимске услове вожње.

Према последњим информацијама добијених од ЈП "Путеви Србије" на наплатним станицама нема задржавања.

Задржавања теретних моторних возила, на излазу из земље на Келебији су око 180 минута, на Хорогшу око 90 минута, а на Батровцима око 60 минута.

СНЕГ ПАДА, СИТУАЦИЈА СТАБИЛНА, НАЈТЕЖЕ У РЕКОВЦУ

Ситуација на подручју Поморавског округа, упркос снегу који пада од четвртка са мањим и јачим интензитетом, је стабилан, речено је Танјугу у локалним самоуправама у Јагодини, Ћуприји, Деспотовцу, Параћину, Свилајнцу и Рековцу.

Снабдевање струјом, гасом, водом и топлотном енергијом је уредно, а зимска служба је била целу ноћ на терену. Сви главни путни правци су проходни.

Највише снега је пало у општини Рековац, а најтеза ситуација је у селима Беочић, Секурич, Шиљевица и Шљивица, изјавио је главни човек за јавне путеве у овој општини Бојан Брашић.

Главни путеви су очишћени, радимо на чишћењу споредних и очекујемо да поподне буду и они очишћени, додао је Брашић.

Градоначелник Јагодине Ратко Стевановић је изјавио Танјугу, да је у овој општини нема проблема, а путеви су проходни и чисте се и даље.

И у општини Ћуприја је ситуација стабилна, изјавио је председник општине Нинослав Ерић.

Стабилна ситауација је и у општини Деспотовац, изјавио је радник Општинске управе Владо Јовановић, као и у Свилајнцу, потврђено је Танјугу у ЈКП "Морава".

Полицијска управа у Јагодини саопштила је да нико није тражио њихову помоћ у смислу неке евакуације и другог узрокованог високим снегом и хладноћом, као ни помоћ ватрогасно-спасилачког батаљона.

Челници локалних самоуправа рекли су да је саобраћај отежан и успорен, али се обавља, на неким линијама са мањим закашњењима.

ЦЕНТАР ПОЖАРЕВЦА ОСТАО БЕЗ ГРЕЈАЊА

ПОЖАРЕВАЦ – Јавно предузеће „Топлификација“ данас је корисницима у центру Пожаревца обуставило грејање, како би се извршиле одређене интервенције на топловоду. Оне се изводе на примарном цевоводу у пасажу „Палате Морава“, па су без грејања остали сви станови и локали који су на њега прикључени. Пошто се грађани ових дана жале на слабије грејање, из „Топлификације“ су најавили да ће у становима подићи температуру за три до пет степени.

- Због повремених жалби корисника грејања, због изузетно лоших временских услова, у року од 24 сата искориговаћемо темепературу воде која иде према грејним телима навише за три до пет степени, што ће повећати температуре у просторијама за два до три степена – саопштили су из „Топлификације. Грађани Пожаревца грејање имају 24 сата, јер се топловод снабдева врелом водом из костолачких термоелектрана, које раде у све три смене.