ИАКО спорадични проласци миграната из Авганистана, Сирије, Ирана и других блискоисточних земаља који преко Космета стижу на подручје централне Србије трају већ неколико година, преко административног прелаза Мердара, последњих дана протекле али и првих дана Нове године, по речима представника Мердара - влада права најезда! Према речима Гојка Стевановића, председника овог села на самој "међи" са Косметом које са околним засеоцима броји стотинак домаћинстава, мигранти улазе у село преко илегалних путева, кроз шуму, а најчешће кроз затрпани пружни тунел, који није у функцији од прекида железничког саобраћаја на релацији Ниш-Приштина.

- Сумњамо да их до прелаза доводе припадници косовске полиције који их упућују на овај тунел. Потом се мигранти који долазе у групама упуте пругом према селу и на магистрални пут Мердаре-Ниш, где обично посредством навигације на телефону крену ка Куршумлији - прича, за "Новости", Гојко Стевановић који сумњу да мигранте преко "линије " шаљу косовски полицајци повезује са њиховом упућеношћу чак и у аутобуске линије. И док Стевановић истиче да мештани мигрантима из сажаљења често износе храну и воду, житељи овог села познатог по непрекидном бомбардовању током НАТО агресије 1999 године, истичу револт због упада миграната који кажу не презају ни од чега.

- Недавно су током ноћи обили стакла на аутобусу који је овде паркиран ноћу и ујутру рано саобраћа за Куршумлију. Обили су и опљачкали пре неколико дана локалну продавницу, а што је најгоре обили су чак и двадесетак кућа које су током празника биле празне, јер су житељи отишли негде за празнике - причају мештани који подсећају да у селу има и ненастањених кућа у чијој су унутрашњости мигранти палили ватру.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Мигранти отимају викендице


- Најгоре је што упадима у куће направе преметачине и оставе хаос за собом - потврђује председник Мердара наша сазнања, и додаје да је прве ноћи Нове године из тунела на административном прелазу пут села пристигло петнаестак миграната, док их је наредног дана на аутобуској станици у Куршумлији било више десетина. Иако већину њих приведе полиција која их потом одводи код правосудних органа одакле их прослеђују у неке од прихватних центара, мештани Мердара и куршумлијских села уз административну линију не скривају револт што су поново на мети напасника, јер су, како кажу годинама уназад изложени упадима и пљачкама Албанаца из околних подујевских села који су у периоду од 1998. до 2002. године убили осморо особа на овом подручју.

ТРАСА Пут којим азиланти улазе у Србију

СТРАХ ЗА БЕЗБЕДНОСТ

И ДОК подсећа да су мигранти кроз Мердаре пролазили и током летњих месеци, Часлав Милошевић, један од упућенијих житеља, каже да су тада мигранти углавном питали за трасу пута, али да се мештани сада боје за безбедност јер мигранти због хладноће и глади не презају од обијања и упада у куће. -Да би заштитили своје куће житељи, поготово они ближе траси којом се крећу мигранти поред пруге и пута, улазе у дворишта и постављају табле са натписима "Стоп неексплодирана убојита средства", или да је терен под минама - говори нам Милошевић.