СТОТИНАК становника насеља Алексиначки рудници потписало је петицију, којом траже од државног врха и представника локалне власти да их заштите од "пљачкања и малтретирања групе комшија, који су познати органима реда и Центру за социјални рад". У међувремену су организовали дежурства и ноћне страже да би сами заштитили имовину од напасника. У полицији сазнајемо да се овај случај истражује, а у локалној самоуправи истичу да се "због осетљивости питања мора поступати обазриво".

Прочитајте још: Алексинац: Убио штене хицем из пиштоља, љубимца мртвог пронашла шестогодишња девојчица!

Обијања гаража, остава, али и станова постала је свакодневна појава у насељу са две хиљаде становника. Посебно су на удару житељи Јеловца и улица Божане Станић и 7. јула. Након затварања рудника, остало је доста напуштених станова који су с временом постали неусловни за становање. И поред тога, често су на мети обијања оних који траже било какав кров над главом. Управо се у тој чињеници крије узрок невоља потписника петиције.

Прочитајте још: ЈЕЗИВИ ВИДЕО-СНИМАК: Нишлија ставио дете у гајбу, везао је за бицикл, па кроз црвено светло

- Још пре месец дана послали смо петицију, али наше невоље нису престале. Тражимо да се уведе дведесетчетворочасовно дежурство полиције у нашем крају, јер једино тако може да се заустави овај терор - каже мештанка М. С. и напомиње да су и сами организовали дежурства.

- Лопови постају све бахатији, а ми све нервознији и уплашенији и бојим се да то може ескалирати - уплашена је њена комшиница која је остала без 10 тегли џема од шљива.

Готово нико у комшилуку није поштеђен с тим што је неко остао без зимнице, неко без косилице за траву, тримера, акумулатора, грејалица...

- Нису наивни и краду ствари које не прелази вредност за кривично гоњење, али овом народу је то велика штета. Чак су једној комшиници која болује од карцинома украли сушено месо - оптужују они.

Иако су ухваћени на делу, сутрадан су одмах пуштени што грађане овог краја чини још неспокојнијим, кажу Алексинчани који упиру прст у комшије, које су наводно обиле напуштене рударске станове, па зато и траже да их иселе.

ОВЛАШЋЕЊЕ

У ЛОКАЛНОЈ полицији истичу да немају овлашћења да неког иселе из Алексинца јер би то значило кршење Устава. У сарадњи са полицијом предузеће све мере које су у њиховој надлежности.


ИСТРАГА

КАКО незванично сазнајемо, полиција интензивно ради на овом случају. Препоручили су становницима Рудника да пријаве сваку сумњиву активност.