ПИРОТСКА Млекарска школа са домом ученика "Др Обрен Пејић" је потписала два уговор о стипендирању будућих мајстора који ће, по завршетку трогодишњег образовања, одмах добити сталан посао.

Ова врста сарадње са привредом подразумева бесплатне уџбенике, храну, али и смештај у дому који је савршено опремљен - због чега је одувек владало велико интересовање међу мадима који су желели да постану мајстори за прераду млека, па да се брзо запосле, или да после школовања у Пироту усавршавање наставе на неком од прехрамбених смерова технолошких факултета.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Школа гради мини-млекару

Међу онима који су потписали уговоре о стипендирању су Ђорђе Томић и Бојана Јотић, који кажу да су понешто о овом послу научили у својим породицама, али да право знање очекују тек у школи коју многи називају и - академијом за млеко!

А, једна од фирми која се одлучила да стипендира подмладак је и млекара "Милк хаус" из Ниша, чији представник Звездан Гавриловић каже да је потражња стручне радне снаге велика, те да им је добар мајстор увек добродошао.

Иначе, у Млекарској школи дуално образовање практично никада није ни прекидано. Још од оснивања, одмах после Другог светског рата, важило је правило да се све учи уз праксу...

- И производња такозваних буђавих сирева, који су прославили Француску, у нашој земљи је започета управо на крајњем југоистоку Србије - каже директор Ненад Ђорђевић. - Код нас и прваци једном седмично савладавају практична знања и вештине у преради млека, а старији још чешће. У школској радионици се свакодневно преради по пет тона млека, а ђаци са искусним технолозима и мајсторима увелико праве беле сиреве и разне напитке, али и чувени пиротски качкаваљ.

Ненад Ђорђевић