УМЕСТО украдене спомен-табле од плексигласа на кући у Степановићеву, у којој је некада живела Милунка Савић, мештани овог места у Бачкој надомак Новог Сада, поставиће ново, још лепше обележје у част легендарној српској хероини из Првог светског рата.

Спомен-табла свечано је откривена 1914. године на кући коју је најодликованија жена ратник из Великог рата Милунка Савић (Копривница, 1890 - Београд, 1973) добила 1920. и у којој је кратко време живела са сестром Славком.

Степановићево су од 1920. до 1924. године основали солунски добровољци и њихове породице којима је држава као награду за испољену храброст доделила куће и имања овде, на северу Србије.

- Не само спомен-таблу на Милункиној кући, ми ћемо и спомен-собу оснивачима села припремити и, надамо се уз подршку Града Новог Сада, успети да довршимо до 27. децембра 2020. године, када ћемо обележити стогодишњицу постојања нашег села - каже за "Новости" Вељко Абрамовић, председник МЗ Степановићево.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ЕКСКЛУЗИВНО: Хероина молила Недића за помоћ!

У спомен-соби посвећеној дичним прецима солунцима, биће изложено и 135 фотографија оних који су основали ово лепо и питомо место у којем данас живи око 2.000 житеља. Они су се пре неколико година побринули да једна од улица у том месту понесе Милункино име.

ХУМАНОСТ

МИЛУНКА је рањавана девет пута, а због неизмерне храбрости и бројних српских одликовања, добила је и француска најзначајнија ордења. У Другом светском рату основала је болницу за рањенике. Поред своје деце, одгајила је и велики број деце без родитеља. Њено родољубље заборављено је у периоду комунизма - једва је преживљавала радећи послове чистачице у једној београдској банци.