ПОЛОВИНУ од тридесетак домаћинстава у црнотравском селу Кална чине људи који су одлучили да пензионерске дане проведу у завичају. Такозвани повратници обнављају опустела породична имања, а дим из сваког новог димњака им буди наду да ће и млади препознати предности живота у нетакнутој природи.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Ђурђићи у село вратили наду

- Пре три године смо се из Гроцке, где нам је деценијама био дом, обрели пред кућом Душанових предака, заправо чатмаром старом више од 130 лета која нас је дочекала накривљена и зарасла у коров - каже Љиљана Савић (64), док њен годину старији супруг вели да се, иако у дворишту имају и новију викендицу, нису либили посла, па је обнова дотрајале зграде крај асфалтног пута њихових руку дело.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - НА ЛИЦУ МЕСТА: Граде нови живот на рушевинама

А, борових греда, камена и другог природног материјала овде има напретек, домаћин се потрудио да реконструише градитељско умеће својих претходника и сада уживају на чистом ваздуху...

Савићи су на 890 метара надморске висине подигли и малињак до којег су довели техничку воду за заливање системом "кап по кап", имају још башту са пластеником, а често и по шуми где прикупљају дивље јагоде, боровнице и купине. Од дарова природе Љиљана припрема укусна слатка, желее и сокове.

- Без пензија би нам било теже и зато су повратници искључиво пензионери. Један од унука би можда и дошао из Београда, али нема посла, па размишљамо о сеоском туризму јер у две куће већ имамо десет слободних лежајева - закључују Савићи и истичу да је слаб притисак у сеоској мрежи, због којег не могу да користе купатило, и даље непремостива препрека.

ПЛАЦЕВИ

ДУШАН Савић каже да ће свакоме ко жели да подигне викендицу у Кални бесплатно уступити плац. Асфалтни пут је ту, струја је одлична као и ТВ, те сигнал мобилне телефоније, а ваљда ће и проблем са водоснабдевањем бити решен.

У Калну се, иначе, пре 12 година из Лесковца вратио и Аца Соколовић који се у родном селу бави сточарством, а подигао је и засаде лешника...